BM'den Gazze'ye Engellenmemiş Yardım Çağrısı

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarının 7 Ekim olaylarına karıştığı iddiası üzerine birçok ülkenin yardımlarını askıya alması Gazze'de yeni bir krizi tetikledi.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, ülkelerin mali desteğini durdurma kararlarının devamı halinde tüm yardım operasyonlarının şubat ayı sonu itibarıyla sonlanacağını açıkladı.


Lazzarini, “Bazı bağışçı ülkeler Ajans'a sağlanan 440 milyon doları tutarındaki finansmanı askıya aldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in UNRWA'ya finansmanı yeniden başlatma çağrısını yineliyorum. Finansman askıya alınmaya devam ederse, büyük olasılıkla sadece Gazze’de değil, bölge genelindeki operasyonlarımızı Şubat ayı sonuna kadar durdurmak zorunda kalacağız” açıklamasını yaptı.


BM’den Engellenmemiş Yardım Çağrısı

Bu gelişmelerin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze genelinde insani yardıma "hızlı, güvenli, engellenmemiş, genişletilmiş, sürdürülebilir erişim" çağrısı yaptı

Guterres, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Gazze'de "herkesin aç ve 1,7 milyon kişinin yerinden olduğunu" belirterek "İnsani sistem çöküyor." ifadesini kullandı.


BM Genel Sekreteri Guterres, insani yardımlara ilişkin, "Gazze genelinde hızlı, güvenli, engellenmemiş, genişletilmiş, sürdürülebilir insani erişim çağrısı yapıyorum." mesajını paylaştı.


BM ve UNRWA’nın açıklamalarına ve durumun ciddiyetinin ortada olmasına karşın İsrail askerleri, Gazze’ye az sayıdaki yardımların girişini de engellemeye çalışıyor. 
Yüz binlerce insanın aç ve susuz bir şekilde ölümü beklediği ve tüm dünyanın yardım çağrısı yapmasına rağmen İsrail, bu çağrılara kulak tıkamaya devam ediyor.

Bakmadan Geçme