• Haberler
  • Dünya
  • BM İsrail'i Savaş Suçu İşlediğinden Dolayı Suçladı

BM İsrail'i Savaş Suçu İşlediğinden Dolayı Suçladı

Birleşmiş Milletler Uluslararası Soruşturma Komisyonu İsrail'i Gazze'de savaş suçu işlemek ve uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Soruşturma Komisyonu, İsrail'i Gazze'de savaş suçu işlemek ve uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR İŞLENDİ

İşgal Altındaki Filistin Topraklarına ilişkin Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun yeni raporunda, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de gerçekleştirdiği askeri operasyonlar ve saldırılar sırasında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediği belirtildi. Raporda, Filistinli silahlı grupların da İsrail'de işlenen savaş suçlarından sorumlu olduğu kaydedildi.

İSRAİL'İN İŞLEDİĞİ SUÇLAR

Komisyon, İsrail'in Gazze'de aç bırakma, kasıtlı adam öldürme, sivillere ve sivil nesnelere yönelik saldırılar, zorla göç ettirme, cinsel şiddet, işkence, insanlık dışı muamele, keyfi gözaltı ve insan onurunun ihlali gibi savaş suçları işlediğini tespit etti. Raporda ayrıca, Filistinli erkekler ve erkek çocuklara yönelik katliam, cinsiyete dayalı zulüm, zorla göç, işkence ve insanlık dışı muamele gibi insanlığa karşı suçların da işlendiği kaydedildi.

ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE SUÇ

Raporda, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde tahrip gücü yüksek ağır silahların kasıtlı olarak kullanılmasının sivil nüfusa yönelik doğrudan saldırı olduğu vurgulanarak, soykırıma doğrudan teşvik edilmesinin, uluslararası hukuka göre bir suç olduğu ifade edildi.

GEVENLİ ALANLAR SÜREKLİ SALDIRI ALTINDA

Komisyon, İsrail'in sivil halka karşı toplu cezalandırma anlamına gelen 'tam kuşatma' uyguladığını ve yaşamsal ihtiyaçların kesilmesini stratejik ve siyasi kazanımlar için kullandığını belirtti. Raporda, Filistinli siviller için açılan tahliye yolları ve güvenli alanların İsrail güçleri tarafından sürekli saldırıya uğradığı da aktarıldı.

Batı Şeria'da İsrail güçlerinin cinsel şiddet, işkence, insanlık dışı muamele ve kişisel onura hakaret gibi savaş suçları işlediği belirtilen raporda, İsrail hükümetinin ve güçlerinin Batı Şeria'daki Filistin halkına yönelik yerleşimci şiddetine izin verdiği ve teşvik ettiği de tespit edildi.

Bakmadan Geçme