Boykotlar Starbucks'ı Büyük Zarar Ettirdi
Starbucks, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı düzenlenen protesto ve boykot kampanyaları nedeniyle gelirinde bir düşüş yaşadı. Ocak-Mart döneminde şirketin gelirinde bir azalma görüldü.
ABD'li kahve zinciri Starbucks, 31 Mart 2024 tarihinde sona eren üç aylık dönemi ikinci çeyrek olarak kabul ederek bilançosunu açıkladı. Ancak, şirketin gelirleri beklenenden düşük gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde yıllık bazda yüzde 2 azalışla yaklaşık 8,6 milyar dolara gerileyen Starbucks'ın, piyasa beklentileri ise 9,1 milyar dolar gelir sağlaması yönündeydi.
BEKLENTİLERİN AKSİNE HİSSE FİYATLARI DÜŞTÜ
Aynı mağaza satışlarında da düşüş yaşandı. Yüzde 4 azalışla 2020 sonundan bu yana ilk kez düşüş kaydeden Starbucks, mağaza trafiğinde de yüzde 6'lık bir azalma yaşadı.
Geçen senenin aynı dönemine göre hisse başına karı da düştü. 2023'ün ocak-mart döneminde 79 sent olan hisse başına kar, bu yılın aynı döneminde 68 sente indi. Beklentiler ise hisse başına 79 sent kazanç sağlanması yönündeydi.
STARBUCKS'IN CEO'SU GAZZE'YE YARDIM ETTİĞİNİ BELİRTTİ
Starbucks'ın CEO'su Laxman Narasimhan, düzenlediği yatırımcı telekonferansında, "Bu çeyrekteki performansımız hayal kırıklığı yarattı ve beklentilerimizi karşılamadı." açıklamasında bulundu. Zorlu bir çalışma ortamıyla karşı karşıya olduklarını ve önceki çeyreklerdeki olumsuz etkilerin devam ettiğini belirten Narasimhan, bazı önemli pazarlarda daha temkinli bir tüketici etkisinin devam ettiğini vurguladı.
CEO Narasimhan ayrıca Orta Doğu'da hala ekonomik dalgalanmalar gözlemlediklerini, ancak bölgenin uzun vadeli büyüme fırsatlarına olan güvenlerini koruduklarını ifade etti. Starbucks, geçen ay Starbucks Vakfı aracılığıyla Gazze'deki insani çabalara ve Dünya Merkez Mutfağı'na 3 milyon dolar bağışta bulunduğunu da duyurdu.
Starbucks yöneticileri, bir önceki çeyrekte yaşanan satış yavaşlamasını, şirketin İsrail'e yönelik tutumunun "yanlış algılanması" nedeniyle şirketi hedef alan boykotlara bağlamıştı.