• Haberler
  • Kültür
  • Bozkurt İşareti Nedir? Bozkurt İşareti Nereden Çıkmıştır? Bozkurt İşaretinin MHP İle Bağı Nedir?

Bozkurt İşareti Nedir? Bozkurt İşareti Nereden Çıkmıştır? Bozkurt İşaretinin MHP İle Bağı Nedir?

Türkiye'nin 2-1 galip geldiği Avusturya maçında Merih Demiral'ın gol sevinci olarak 'bozkurt işareti' işareti yapması tartışmalara yol açtı. Peki Bozkurt İşareti Nereden Geliyor? İşte Bozkurt İşareti, anlamı ve Bozkurt işaretinin MHP ile bağlantısı...

Türkiye'nin 2-1 galip geldiği Avusturya maçının ardından Almanya'da ırkçılık tartışmaları gündeme geldi. Türk Milli Takımı'nın iki golünü de atan Merih Demiral'ın sevinç gösterisi olarak "bozkurt işareti" yapması Almanya'da eleştirildi. Demiral, bu hareketin arkasında gizli bir anlam olmadığını, sadece mutluluğunu göstermek istediğini belirtti.   

Bozkurt İşareti Nedir? Bozkurt İşareti Nereden Çıkmıştır? Bozkurt İşaretinin MHP İle Bağı Nedir?

Bu olayın ardından bozkurt işaretinin nereden geldiği ve anlamı araştırılmaya başlandı. İşte Bozkurt işareti ve anlamı:

Bozkurt, Türklerin ulusal sembolüdür. Tarih öncesi dönemlerden beri Türklerce kutsal sayılmıştır.

Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır.

Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür. Atatürk tarafından da ulusal sembol ilan edilmiş ve birçok yerde kullanılmıştır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türk parası üzerine bozkurt resimleri basılmıştır.

BOZKURT İŞARETİNİN TARİHİ

Bozkurt işareti’nin 1991 Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra Bakü’de Ebulfeyz Elçibey’in düzenlediği mitingde bir milyon insanın Milliyetçi Hareket'in sembol ismi Alparslan Türkeş’i "Bozkurt" işaretiyle selamlaması sonrası ortaya çıktığı sanılsa da Tarihi araştırmalarda bu sembolün Türklere budist kültüründen geçtiği yazılmaktadır.

Bu sembol Türk hakanları tarafından başarı anlamına gelen bir zafer işaretidir. Batıya göç eden, Hun, kıpçak, Peçenek Türkleri aynı zamanda bu işareti Soy belirtir olarak yani "Ben Türküm" manasında da kullanmışlardır

Bu sembole 10. yüz yıl İranlı Şair Firdevsinin Şeyhnamesinde de dahi rastlanmaktadır. Türk kadınların minyatürünün yer aldığı bu eserde Bozkurt işareti yapan kadınlar çizilmiştir.

Çin de bulunan çıkarılan eserlere bakıldığında. Bozkurt İşareti yapan Türk hakanı Heykeli ilgi çekicidir.. Bozkurt işaretinin, İslamiyet öncesi Göktürk döneminde ve diğer Türk devletlerinde, Türk hakanlarının zafer işareti olduğu, mağaralarda bulunan 6.yüzyıla ait “Türk hakanı heykeli” ile apaçık belirtilmiştir.

MHP'DE BOZKURT

Milliyetçi Hareket'in sembol ismi Alparslan Türkeş’i "Bozkurt" işaretiyle selamlamasının ardından bu sembol Türk milleti tarafından da benimsenmiş, kullanılmıştır.

Bozkurt İşareti Nedir? Bozkurt İşareti Nereden Çıkmıştır? Bozkurt İşaretinin MHP İle Bağı Nedir?

 Alparslan Türkeş bozkurt işaretinin anlamını şu sözlerle anlatır: "Serçe parmak Türk’tür, şu işaret parmağı da İslam’dır. Şu Bozkurt işareti yaptığımız işaretin arada kalan boşluk ise cihandır. Son olarak kalan 3 parmağın birleştiği nokta ise mühürdür. Türk İslam Mührünü Dünyaya vuracağız..." şeklinde açıklamıştır.

OBAMA DA YAPTI

Günümüzde ABD başta olmak üzere pek çok ülkede liderler ve çeşitli tanınmış isimler bu işareti yapıyor. Bu işareti yaptıklarında; güç, bağlılık, hakimiyet ve mutlu olduklarını ifade ediyorlar.

Bozkurt İşareti Nedir? Bozkurt İşareti Nereden Çıkmıştır? Bozkurt İşaretinin MHP İle Bağı Nedir?

Bakmadan Geçme