• Haberler
  • Spor
  • Bradley Friedel Kimdir? Görevi Ne? Hangi Takımlarda Çalıştı?

Bradley Friedel Kimdir? Görevi Ne? Hangi Takımlarda Çalıştı?

Beşiktaş, Bradley Friedel'ın 2024-2025 ve 2025-2026 sezonları için yönetim kurulu danışmanlığına getirildiğini açıkladı.

Beşiktaş, Bradley Friedel'ın 2024-2025 ve 2025-2026 sezonları için yönetim kurulu danışmanlığına getirildiğini açıkladı.

Siyah-Beyazı kulüpten yapılan açıklamada, "Sayın Bradley Howard Friedel, 7 Haziran 2024 tarihi itibarıyla 2024-2025 ve 2025-2026 sezonları için Beşiktaş JK Yönetim Kurulu Danışmanlığına getirilmiştir. Friedel’e çalışmalarında üstün başarılar diler, kamuoyunun bilgisine sunarız." ifadelerine yer verildi.

BRADLEY HOWARD FRİEDEL KİMDİR?

Bradley Howard Friedel (d. 18 Mayıs 1971), Amerikalı teknik direktör ve kaleci pozisyonunda oynamış eski millî futbolcu. En son Major League Soccer (MLS) ekiplerinden New England Revolution'ı çalıştırdı.

GALATASARAY'DA FORMA GİYDİ

Futbolculuk döneminde Galatasaray'ın 1995- 96 sezonunda kalesini koruyan Brad Friedel, aktif kalecilik kariyerini 2015'te 44 yaşındayken noktalamıştı. Premier Lig'de 310 maça çıkan Firedel, bu alanda rekor kırmıştı.  

SPORTİF DİREKTÖRLÜĞÜ İLK KEZ YAPACAK

Beşiktaş'ın yeni sportif direktörü olması beklenen Brad Friedel bu görevi ise ilk kez yapacak.

ABD'li isim, futbolu bıraktığı Tottenham'da idari görevlere başlarken 2011-15 arası Gençlik gelişim performans merkezi çalışanı oldu.

Friedel sonrasında 1 yıl kadar da Pazarlama ve Yönetim departmanında çalıştı.

2016-17'de ABD U19 Takımı'nı çalıştıran Friedel, sonrasında ise New England takımını çalıştırsa da 2 sezonun ardından görevine son verildi.

Sportif Direktör Nedir?

Sportif direktör nedir, sorusuna teknik birikimiyle teknik direktöre destek olan yetkili kişi yanıtı verilebilir. Sportif direktör, teknik direktörü baskı altına alan bir pozisyon değildir. Aksine teknik direktörün iş yükünü azaltır. Takımdaki teknik kadro ve yönetim kurulu arasındaki köprü konumunda bulunur. Ayrıca sportif direktör, takımdaki oyuncuların özel sorunları da dahil her konuda onlara destek olan kişidir. 

Bir sportif direktör, hemen hemen her takım oyununda görev alabilir. Genellikle spor kulüplerinin futbol, voleybol, basketbol gibi yaygın takım alanlarında çalışır. Bağlı bulunduğu spor kulübünün hedeflerine ulaşması için bilgi ve birikimlerini kullanarak büyük katkı sağlar. Sportif direktör ne demek sorusuna oyunculara hedeflerinde başarılı olmaları için gereken tüm olanakları sağlayan kişi yanıtı da verilebilir.

Sportif Direktör Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Sportif direktör, genellikle eski futbolcuların çalışmayı tercih ettikleri bir pozisyondur. Eski futbolcular, bilgi, birikim ve tecrübeleri sayesinde teknik direktöre büyük katkı sağlar. Takımdaki oyuncularla ilişkisini çok iyi tutar. Oyuncuların karşılaştıkları sorunlarla ilgilenir, o sorunları çözmelerinde onlara yardımcı olur. Sportif direktörler, kulüplerin oyuncu transferlerinde aktif rol alır. Hangi oyuncuların takıma katılacağını kararlaştırılmasında fikirleri önemlidir. Bir kulüpte sportif direktör, o kulübün bel kemiğidir. Oyuncular ile kulüp yönetimi arasındaki dengeyi sağladığı gibi takım içindeki ilişkilerin dengesini de sağlar. Eğer kariyer planların arasında sportif direktör olmayı hedeflersen, sportif direktör ne iş yapar sorusu için spor kulüplerinin web sitelerini inceleyerek buradan detaylı bilgi edinebilirsin. 

Sportif direktör görevleri nelerdir sorusunun yanıtı çalışılan spor kulübünün beklentilerine bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Ama genellikle sportif direktör, bir spor takımında birlik, bütünlük ve aynı hedefe odaklanılmasını sağlamak görev ve sorumlulukları arasında yer alır Takım ruhunun oluşmasında büyük rol oynar. Ayrıca sportif direktör oyuncuların transfer ücretleri, alınan maaşlar konusunda da içsel rekabete girilmemesi için gereken tedbirleri alır. Risk teşkil eden durumlarda yönetim kurulunu bu konularda uyarır. İleri seviyedeki iletişim becerisi sayesinde insanlar arasında yaşanabilecek olan ego çarpışmalarının önüne geçer. Hırslı ve rekabetçi oyuncularla takımın geri kalanı arasındaki hassas dengeyi korumak sportif direktörün sorumluklarından biridir. Bunların yanı sıra sportif direktör görev tanımı, takımın transfer ve kamp bütçeleri, oyuncu takip sistemi, gençlik geliştirme birimi sportif direktörün sorumluluk alanıdır.

Bakmadan Geçme