Buğday Alım Fiyatı Ne Kadar Oldu?

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, yaptığı açıklamada buğday ve arpa hasadının durumu hakkında bilgi verdi.

Güldal, buğday hasadının 27 Nisan'da, arpa hasadının ise 29 Nisan'da başladığını belirterek, Akdeniz bölgesindeki hasadın tamamlandığını, Güneydoğu ve Ege bölgelerinde yoğun olarak devam ettiğini ve İç Anadolu ile Marmara bölgelerinde yeni başladığını söyledi. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise hasadın henüz başlamadığını ifade eden Güldal, şu anda hububat hasadının yüzde 14 seviyesinde olduğunu belirtti.

ALIM FİYATLARI BELLİ OLDU

Güldal, TMO'nun buğday alım fiyatlarını ilan ettiğini hatırlatarak, "Ekmeklik buğdayda ton başına 1. grup 9 bin 750 lira, 2. grup 9 bin 250 lira, 3. grup 8 bin 750 lira ve düşük vasıflı buğday 8 bin liradır. Makarnalık buğdayda ise 1. grup 10 bin 500 lira, 2. grup 10 bin lira, 3. grup 9 bin 500 lira ve düşük vasıflı buğday 8 bin 750 lira olarak belirlenmiştir. Buğdayda ton başına 1.750 lira destekten Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı ve satışını belgelendiren tüm çiftçiler faydalanabilecektir." şeklinde konuştu.

Bazı piyasa yorumlarında düşük fiyatlı ürünlerin dikkate alındığını belirten Güldal, "Bazı yorumlarda piyasa aktörleri tarafından düşük grup veya düşük vasıflı ürünlerin fiyatı söylenerek 'piyasa düşüyor' veya 'TMO açıklamasından sonra piyasa daha da düştü' algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Buğday fiyatları hasat oranı arttıkça piyasa şartları gereği bir miktar azalabilmektedir. Şayet fiyat açıklanmamış olsaydı üreticilerimiz aleyhine fiyat oluşumları ortaya çıkabilecekti. Üreticilerimiz tereddütleri halinde TMO işyerlerinden ürünlerinin kalitesi ve fiyatı hakkında destek ve bilgi alabilirler." dedi.

ALIM FİYATI MALİYETİN OLDUKÇA ÜZEREDİR

Hububat alım fiyatlarının verim ve maliyet unsurları dikkate alınarak hazırlandığını vurgulayan Güldal, "2024 yılı hububat alım fiyatları, Bakanlığımız, akademisyenler ve ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından ülkemiz ortalama verimleri ve maliyet unsurlarının tamamı dikkate alınarak belirlenmiştir. Açıklanan buğday alım fiyatı, desteklerle birlikte maliyetin oldukça üzerindedir." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Güldal, kaliteli ürünlerde fiyatların daha yüksek seyrettiğini ve devletin eşik fiyat ilanı ve alım garantisiyle fiyatların hasat yoğunluğundan dolayı düşmesini önlemeyi hedeflediğini belirtti.

13 MİLYON TON ÜRÜN STOKLANABİLİR

TMO'nun depolama kapasitesine ilişkin olarak Güldal, "Bu yıl 4,5 milyon ton lisanslı depo, 2,5 milyon ton kiralık depo, 6 milyon ton ürün alabilecek açık yığın sahası olmak üzere toplam 13 milyon ton ürünün stoklanabileceği her türlü depolama hazırlığı yapılmıştır." dedi.

Güldal, ithalatın durdurulması tedbirinin tamamen hasat döneminde üreticilere katkı sağlamak amacıyla alındığını belirterek, "Ülkemizde hasat dönemi tamamen sona erdikten sonra 15 Ekim tarihine kadar ithalat yasağı devam edecek olup, o tarihteki piyasa gelişmelerine göre tekrar değerlendirmesi yapılacaktır." ifadelerini kullandı.

Son olarak, Güldal, ihracat serbestisinin kontrollü olarak yapılacağını ve ülkemizdeki arz fazlası miktarın ihracatı ile sınırlı olacağını belirtti.

MUHABİR

Bakmadan Geçme