Cinnet Geçirmek Nedir? Belirtileri Nedir?
Genellikle aniden gelişen ve kontrol edilemeyen düşünceler, duygular veya davranışlarla karakterize edilen bir durumdur. Bu durum, kişinin normalden sapmış davranışlar sergilemesine ve genellikle çevresindeki insanlara zarar vermesine neden olabilir.
Bu, genellikle stres, travma, zihinsel bozukluklar veya madde kötüye kullanımı gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Çılgınlık geçiren kişiler, genellikle gerçeklikten uzaklaşabilir ve kendilerini veya başkalarını tehlikeye atabilir. Bu nedenle, cinnet geçirmek ciddi bir durumdur ve genellikle profesyonel yardım gerektirir.
İNSAN NEDEN CİNNET GEÇİRİR?
Tam olarak cinnet durumu nedeni bilinmese de yapılan araştırmalarda bazı faktörlerin etkisi gözlemlenmektedir. Örneğin kişinin hali hazırda psikolojik bir rahatsızlığı olması cinnet getirme nedeni olabiliyor. Özellikle paranoid kişilik bozukluğu (paranoya) söz konusu olduğunda cinnet getirme söz konusu olabiliyor. Paranoid kişilik bozukluğuna sahip kişiler etraflarından şüphe duyarak haklı olduklarını ortaya çıkarmak için geçerli olmayan nedenler kurgularlar. Bu rahatsızlığa sahip insanların etraflarına zarar verme oranı ve şiddete eğilimleri oldukça yüksektir. Cinnet durumu da paranoya nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Yoğun depresyon, ani şok geçirmeler, genetik yatkınlık, alkol tüketimi ve travma benzeri psikolojik alt yapılara sahip kişilerde cinnet getirme oranı daha fazladır. Sıklıkla, psikolojik problemi olan bireyin baş etmesi gereken bir durumla karşılaştığı anda olayla baş edemeyerek kontrolünü kaybetmesiyle ortaya çıkar. Ani bir haber alındığında, beklenmedik bir durum ortaya çıktığında gerçekleşir.
CİNNET GEÇİREN BİRİ ÖNCEDEN ANLAŞILABİLİR Mİ?
Üstünde durduğumuz gibi cinnet getirmenin nedenlerine baktığımızda temelinde bazı psikolojik rahatsızlıkların yer aldığını görüyoruz. Kişinin psikolojik bir rahatsızlığa sahip olması cinnet geçireceği anlamına gelmez. Fakat psikolojik rahatsızlıklar saptanabilirse cinnet geçirmenin de belli oranda önüne geçmek mümkün olabilmektedir. Kişinin cinnet ihtimalini oluşturacak belirtiler söz konusu olabilir. Psikolojik destek alarak bu ihtimali en azından ortadan kaldırılabilir. Bunlar kişinin yakınlarının gözlemleyebileceği bazı davranış biçimleridir. Kişisel bakım becerilerinde azalma, sorumlulukları yerine getirmeme, duygu eksikliğiyle gelen bakışların donuklaşması, fazla şüphecilik, alkol kullanımı, içine kapanma gibi faktörlerin bazılarını bir arada görüyorsanız cinnet geçirme durumu söz konusu olabilir.
CİNNET GEÇİREN BİRİNE NE YAPILMALI?
İlk önce imkanınız varsa önce bir uzmandan yardım alın sonra, ortamda cinnet getiren birini sakinleştirmek için o kişiyle konuşmanın kesilmemesi gerekir ve son sözü onun söyleyeceği şekilde konuşmanın sürdürülmesi gerekir. Kışkırtıcı konuşmalardan kaçınmak,ikna etmeye çalışmak tabir yerindeyse dil dökmek gerekir.