• Haberler
  • Dünya
  • Demir Kubbe İran Füzelerini Neden Engelleyemedi? İran Fettah Füzelerini İlk Defa Kullandı!

Demir Kubbe İran Füzelerini Neden Engelleyemedi? İran Fettah Füzelerini İlk Defa Kullandı!

İran, akşam saatlerinde İsrail'e arka arkaya füze saldırısında bulundu. Dünyanın en güvenli hava savunma sistemi olarak adlandırılan Demir Kubbe, İran'ın füzelerine karşı çaresiz kaldı. Demir Kubbe İran'ın füzelerine neden müdahale edemedi? Sorusunun cevabı da merak konusu oldu. Detaylar haberimizde...

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının ardından İran, misilleme saldırısı başlattı.

İsrail ordusu, İran'dan füzeler atıldığını ve Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığını duyurdu.

Tüm dünya art arda ateşlenen yüzlerce füzeye karşılık bir yandan İsrail'in tepkisine odaklanırken bir yandan da tüm dünyada en güvenli hava savunma sistemi olarak adlandırılan Demir Kubbe'ye gözler çevrildi.

İran televizyonları ve sosyal medya platformları başta olmak üzere bir çok uluslararası ajans ve televizyon kanalında İran'ın attığı füzelerin arka arkaya İsrail topraklarına düştüğü görüldü.

Daha önce Hizbullah tarafından gerçekleştirilen bir çok saldırıyı önleyen Demir Kubbe, İran füzeleri karşısında adeta çaresiz kaldı. 

DEMİR KUBBE İRAN FÜZELERİNİ NEDEN DURDURAMADI?

Tüm dünya İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin İran'ın fırlattığı 500 füzeyi neden durduramadığını merak etmeye başladı. İran'ın saldırısının önlenmesi için Amerika Birleşik Devleteleri de İsrail'e destek vermesine rağmen İran'ın füzeleri tek tek hedeflerine ulaştı.

İRAN FETTAH FÜZELERİNİ İLK KEZ KULLANDI!

İsrail'in Demir Kubbe hava savunma sisteminin İran füzelerini durduramamasının altında yatan en büyük nedenlerden birisi hipersonik Fettah füzeleri. 

İran, kendi ürettiği ve geçen yıl tanıtımını yaptığı Fettah füzelerini ilk kez İsrail'e karşı kullandı. Fetah füzeleri hızı, uzun menzili ve atmosferde yön değiştirme özelliğine sahip olduğu için Demir Kubbe tarafından durdurulamadı.

FETTAH FÜZELERİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Fettah aslında iki aşamalı bir füze, ilk aşaması Hayber Şekan füzesine benziyor.
Süpersonik savaş başlığı olan Fettah füzesinin ikinci aşaması tek başına tam bir füze sayılıyor çünkü patlayıcı madde ve yönlendirme, kontrol ve navigasyon sistemlerinin yanı sıra katı yakıtı da bulunuyor.
Fettah'ın ikinci aşamasında, itme yönünü kontrol etmek için hareketli bir ağızlığa sahip küresel katı yakıtlı bir motor kullanılıyor.
Bu teknoloji, yani hareketli nozul, son yıllarda Devrim Muhafızları uzmanları tarafından devreye alındı ve füze yolunu, motor çıkışına bir bloğun yerleştirilmesini içeren önceki itme vektörü kontrol yöntemlerinden daha optimal bir şekilde kontrol etme imkanı verir.
Azami hızı 5 Mach ve 1400 kilometre menzile sahip Fettah füzesi, yüksek hızı ve manevra kabiliyeti sayesinde düşmanın hava füze savunma sistemlerini aşabiliyor.
Ancak "Fettah 2", ikinci aşaması konik biçimde olan ve temel balistik füzelerine benzeyen ilk Fattah türünden farklı olarak tasarlanmıştır. Fettah 2 hipersonik seyir füzelerine benzer bir şekle sahip ve uçuş sırasında yön değiştirebilir.

FETTAH 2'Yİ DURDURMAK NEREDEYSE İMKANSIZ!

Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Hacizade, Fettah 2 füzesinin atmosferde düşmana saldırmak için tasarlandığını belirtti.
Devrim Muhafızları uzmanları, havacılık ve uzay bilimlerinde önde gelen ülkelerin modern hipersonik füze tasarımlarına çok yakın bir görünüme sahip bir gövde tasarlamıştır. Yeni tasarımla bu tür füzeler için daha yüksek menzillere ulaşmak daha kolay olacaktır.
Fettah 1 füzesinin görevi düşmanın hava savunma sistemlerine ve hayati öneme sahip noktalarına atmosfer dışından saldırmaktir, ancak Fattah 2, düşmanın sistemlerine yakalanmadan atmosferin içinden hareket ediyor.
Fettah 2 yüksek manevra kabiliyeti ve hareket yönünü değiştirebilme yeteneğinden dolayı, düşmanın AWACS'ı tarafından görülmesi durumunda karşı tarafın savunma sistemine yeterli süre tanımamaktadır. Bu yüzden karşı taraf tehditleri önlemek için sürekli olarak yeni konumlarını güncellemek zorunda kalacaktır. Bu füzenin yönünü tespit etmek zor olduğu için dünyanın en iyi hava kuvvetlerinin bile ona karşı koyması neredeyse imkansız.

MUHABİR

Bakmadan Geçme