• Haberler
  • Gündem
  • Deprem Bilimci Naci Görür: O ilçenin mutlaka taşınması lazım kurtulma şansı yok

Deprem Bilimci Naci Görür: O ilçenin mutlaka taşınması lazım kurtulma şansı yok

Deprem Bilimci Naci Görür, Bursa'nın Gemlik ilçesinde meydana gelecek olası bir depremde kurtulma şansının olmadığını ve mutlaka taşınması gerektiğini söyledi.

Son günlerde Türkiye’nin dört bir tarafında arka arkaya meydana gelen depremler başta İstanbullular olmak üzere vatandaşları tedirgin etti.

Yaşanan depremler olması beklenen büyük İstanbul depremini akıllara getirirken Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı televizyon programında kritik açıklamalarda bulundu.

18 il 100 üzerinde ilçe fayın kucağında yaşıyor

Türkiye’nin deprem tehdidi altında olan bir ülke olduğunu ve mutlaka farklı tedbirlerin alınması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Görür,

“Ülkemizde deprem anlamında çok sorunlu yerler var. 18 ilimiz 100’e yakın ilçemiz doğrudan doğruya fayın kucağında yaşıyor” diyerek yetkililere uyarılarda bulundu.

Mutlaka taşınması lazım kurtulma şansı yok

Bursa’nın Gemlik ilçesinin olası bir depremde kurtulma şansının olmadığını ve mutlaka taşınması gerektiğini belirten Görür, şunları söyledi;

“Üstelik hükümetimiz bunu öngörmüş. Birkaç sene önce galiba bir yasa da çıkartmışlar. Gemlik’i taşımaya karar vermişler. Sonra siyasi bir takım şeyler çalışmış yine o işten vazgeçmiş durmuşlar. Gemlik muhakkak taşınmalıdır. Gemlik bakın hem fayın üzerinde yani Geyve, İznik, Gemlik. Kuzey Anadolu Fay Hattının güney kolu üzerinde. Tam oturuyor ve oturduğu yerde kumul kumul. Alüvyal dolgu. Deniz kumuyla dolu. Yani kurtulma şansı yok. Belki orada tek katlı çok zayıf evler olsaydı hadi bir bakıma… Belki de bir zaman bilindiği için öyle fazla yüksek yerlerin dışında bazı yerlerde var… Şimdi rant modasına uyup oralarda yükselmeye kalkar. Gemlik, güney kolun deprem üretmesi halinde hiç kalmaz, orası bir şekilde biter.

Güvenli bir yere taşınması şart!

Onun için orayı Armutlu Yarımadası’na veya güneyine o yüksek yerlere, sağlam yerlere burayı taşımak lazım. Hükümetin burayı tahliye etme kararı doğrudur. Kim bunu engellediyse yanlış yapmıştır. Ama sadece sorun Gemlik’te değil. Çok sorunlu yerler var.”

Tunceli ile de risk uyarısında bulunan ve biran önce tedbir alınması gerektiğini belirten Görür, “Bu bölgede büyük bir ihtimalle dumanlı fay var. Tunceli’yi, Pülümür’ü depreme hazırlayın” dedi.

Görür, İstanbul bölgesinde fay hattı ve deprem riski olmadığını iddia eden uzmanlara da tepki göstererek, “Onlar bilim adamı değil. Bilim adamı araştırma yapan, araştırma sonucu veriler toplayan ve laboratuvarda analiz eden uluslararası kamuoyunun bilgisine sunan insandır. Hiç yayın yapmayan adam bilim adamı değildir” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme