• Haberler
  • Dünya
  • Devlet Başkanının Yardımcısının Bindiği Uçak Kayboldu! Uçak Hala Bulunamadı

Devlet Başkanının Yardımcısının Bindiği Uçak Kayboldu! Uçak Hala Bulunamadı

Malavi Devlet Başkanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Malavi Devlet Başkan Yardımcısı Saulos Chilima'yı taşıyan askeri uçağın kaybolduğu bildirilmişti.

Bugün Malavi ordusu tarafından yapılan açıklamada, Chilima'yı taşıyan uçağın ormanlık bir alanda kaza yapmış olabileceği belirtildi. Üst düzey askeri yetkili Paul Valentino Phiria, uçağın henüz bulunamadığını ve yoğun sis nedeniyle görüş mesafesinin yetersiz olması sonucu arama kurtarma çalışmalarının askıya alındığını açıkladı.

UÇAĞIN BULUNMASI İÇİN YARDIM İSTENDİ

Malavi İletişim Bakanlığı, Angola'dan uçağın bulunmasına ilişkin yardım istendiğini duyurdu. Uçakta, 51 yaşındaki Chilima ile beraber 9 kişinin daha bulunduğu, uçağın dün yerel saatle 09.17’de başkent Lilongwe'den havalandığı ve 10.02'de Mzuzu Havalimanına inmesinin planlandığı ancak görüş mesafesinin düşük olması nedeniyle iniş yapamadığı ve başkente geri dönmesi talimatı verildiği açıklandı.

SEÇİMLERİN FAVORİ ADAYIYDI

Chilima, gelecek yıl yapılacak seçimlerde favori olarak görülüyordu. 2022 yılında bir işadamının dahil olduğu rüşvet skandalı nedeniyle tutuklanmış ve yolsuzlukla suçlanmıştı. Yetkileri elinden alınan Chilima hakkındaki suçlama, geçtiğimiz ay mahkeme tarafından düşürülmüştü.

UÇAĞIN ENKAZI BULUNDU

Kötü hava koşullarında uçan askeri uçağın kaybolmasının ardından askerler, Chikangawa Ormanı'nda arama çalışmalarına başladı ve uçağın enkazına ulaştı. Malavi Devlet Başkan Yardımcısı Saulos Chilima, uçak kazasında yaşamını yitirdİği açıklandı.

Uçakta bulunanlar arasında eski First Lady Shanil Dzimbiri de vardı.

 

SAOLUS CHİLİMA KİMDİR?

12 Şubat 1973 tarihinde Malavi'nin Blantyre şehrindeki Queen Elizabeth Merkezi Hastanesi'nde doğan Saulos Chilima, Lilongwe'nin Njewa bölgesi, Ching'anga Köyü'nden Henderson Brown Chilima ile Ntcheu'nun Champiti bölgesi, Mbilintengerenji Köyü'nden Elizabeth Frances Chilima'nın ilk çocuğudur. Chilima, çocukluğunun büyük bir kısmını Blantyre'de geçirmiştir; çünkü ebeveynleri burada çalışmaktadır. Tatil dönemlerinde ise genellikle Lilongwe ve Ntcheu köylerinde, sırasıyla babaannesi ve anneannesinin yanında vakit geçirirdi.

Chilima ilkokulu HHI ve Dharap ilkokullarında tamamladı ve orta öğrenimini Dedza Bölgesi'ndeki Thiwi'deki Marist Brothers Mtendere Ortaokulu'nda tamamladı. Ardından, 1994 yılında sosyal bilimler alanında derece ile mezun olduğu Malavi Üniversitesi, Chancellor Koleji'ne devam etti. Birkaç yıl çalıştıktan sonra, 2006 yılında bilgi yönetimi alanında yüksek lisans derecesi için tekrar alma materine döndü. 10 Ağustos 2015'te ise Bilgi Yönetimi alanında doktora derecesini Birleşik Krallık'taki Bolton Üniversitesi'nden aldı.

Meslek olarak pazarlamacı olan Chilima, kariyerine Lever Brothers (Mw) Limited'de (şimdi Unilever) başladıktan sonra Leasing and Finance Company of Malawi'ye geçti ve daha sonra Southern Bottlers Limited'da (şimdi Castel Malawi) çalıştı. Son profesyonel görevi, Airtel Malawi'de satış ekibini yönetmek üzere işe alındığı ve daha sonra şirketin 2010'da ilk yerel genel müdürü olarak atanmasıydı.

Chilima'nın en dikkate değer profesyonel kariyer başarıları, Airtel'de stratejik ve çığır açan projelerin öncülüğünü yapmasıdır. Bu projeler arasında Project Precision, Yabooka, Airtel Money ve 3G ağı yükseltmesi yer almaktadır. Bu projeler, iş gelirleri ve çalışan katılımı üzerinde önemli etkiler yaratmış ve Airtel Malawi'nin yıllık gelirini 2010'da 54 milyon ABD Doları'ndan 2013'e kadar üç yıl içinde %75 artırarak 95 milyon ABD Doları'na çıkarmıştır.

21 Temmuz 2018'de Chilima, Mayıs 2019 seçimlerinde yarışmak üzere siyasi partisini oluşturma amacıyla United Transformation Movement (UTM) adını verdiği dönüşüm hareketini başlattı. 1 Şubat 2019'da Chilima'nın UTM'si, birleşik bir muhalefet oluşturmayı amaçlayan iki diğer siyasi parti ve daha küçük siyasi partilerin bir ittifakı ile toplantılar düzenledi. Tartışmalara katılan diğer partiler, Alliance for Democracy (Aford), eski Malavi Başkanı Joyce Banda'nın Peoples Party'si ve eski Başkan Yardımcısı Cassim Chilumpha'nın liderliğini yaptığı Tikonze Halk Hareketi idi. Mayıs 2019 seçimleri için bir başkan adayı çıkarmayı kabul ettiler. Ancak Joyce Banda ve Cassim Chilumpha daha sonra, neden olarak "yaklaşan seçimdeki başkan adayı için bir başkan yardımcısı seçimi konusundaki anlaşmazlık" göstererek ittifaktan çekildiler.

Daha sonra iptal edilen 2019 Malavi genel seçimlerinde, Chilima, koşu arkadaşı Dr. Michael Usi ile birlikte %20.24'lük bir popüler oyla üçüncü oldu ve UTM, Ulusal Meclis'te 4 koltuk kazandı. 2019 başkanlık seçimi daha sonra 2020'de tekrarlanmıştır.

2020 başkanlık seçiminde, Chilima, Mutharika yönetimini devirmek umuduyla Malawi Kongre Partisi için Lazarus Chakwera'nın koşu arkadaşı olarak yarıştı, Tonse ittifakı içindeki dokuz muhalefet partisi arasında yer aldı.22 Haziran 2022'de, Chilima, 150 milyon dolarlık bir yolsuzluk skandalına karıştığı gerekçesiyle yardımcı başkan olarak verilen yetkilerinden mahrum bırakıldı.

10 Haziran 2024'te, Saulos Chilima ve diğer dokuz kişiyi taşıyan bir uçak kayboldu. Havacılık yetkilileri uçağa ulaşamadıklarında, başkan uçakla temas kurulamadıktan sonra bir arama kurtarma operasyonu emretti.

Chilima ayrıca afet yardımı ve kamu etkinlikleri bakanı olarak da görev yapmıştır.Chilima, Compact 2025 Liderlik Konseyi üyesidir. Bu, politikacılara ve diğer karar vericilere 2025 yılına kadar açlığı ve yetersiz beslenmeyi sona erdirmeyi amaçlayan kanıta dayalı tavsiyeler geliştiren ve yayınlayan bir ortaklıktır. Ayrıca malnütrisyon konusunda yazılar yazmıştır. Sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma üzerine konuşmuş ve açlığı sona erdirmeye yönelik uluslararası konferanslarda konuşmuştur.

Chilima, çevreciliğin savunucusu olduğunu belirtmiş ve fiziksel fitness ve spor katılımının önemine dikkat çekmiştir. Ayrıca siyasetteki yolsuzluğun sert bir eleştirmeni ve Başpiskopos seminerlerinin aktif bir destekçisidir. Öğrencilik döneminde çok partili demokrasiyi savunmasıyla tanınıyordu.

Chilima, dindar bir Roma Katoliği olup, Mary adında bir kadınla evlidir ve Sean ve Elizabeth adında iki çocukları vardır.

MUHABİR

Bakmadan Geçme