Dışişleri Bakanı Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na Katıldı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ‘Küresel Jeopolitik Durum’ konulu oturumunda konuştu. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre Bakan Fidan, oturumdaki hitabında, günümüzde çatışmaların, yakın tarihin herhangi bir noktasında olduğundan daha uzun süreli, yıkıcı ve yaygın hale geldiğini söyledi.
Milyonlarca insanın yerlerinden edilmeye ve insani yardım sistemlerinin aşırı yük altında kalmaya devam ettiğini belirten Fidan, ekonomik aksaklıkların yarattığı küresel kırılganlıkların da sürdüğünü bildirdi.
Bakan Fidan, eş zamanlı olarak, özellikle yapay zeka ve robot teknolojisi alanındaki hızlı atılımların dünyayı yeniden tanımladığını vurgulayarak, “Çok taraflı kurumlar, değişen güç dinamikleri karşısında etkin kalabilmek için mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, son derece kutuplaşmış bir küresel ortamda barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getirememektedir. Adil ve kalıcı bir barışa ulaşmanın yolu, milyonlarca Filistinlinin topraklarından sürülmesi değildir. Filistinlilerin uğruna büyük fedakârlıklarda bulunduğu topraklar, müzakere konusu değildir. İki devletli çözüm gecikmiş ve kalıcı barışa giden tek yol olmaya devam etmektedir. Bu çözümün hayata geçirilmemesi, yalnızca çatışma döngüsünü devam ettirecektir” ifadelerini kullandı.
Suriye'deki son gelişmelerin umut verdiğini kaydeden Fidan, şöyle konuştu:
“Kapsayıcı ve temsili bir geçiş sürecine yönelik anlamlı adımlar atılmaktadır. Tüm etnik ve dini gruplara eşit muamele edilmesi konusunda kesin bir kararlılık söz konusudur. Terörizmle mücadeledeki kararlılık, sarsılmaz bir şekilde devam etmektedir. Bölge ülkelerinin endişeleri ele alınmaktadır. Kimyasal silahların kontrolü bir öncelik olmaya devam etmektedir. Suriye'nin toparlanmasının anlamlı bir şekilde ilerleyebilmesi için yaptırımların önkoşulsuz olarak kaldırılması gerekmektedir.”
Ukrayna'da diplomasinin tek yol olmaya devam ettiğini belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bir taraftan diplomatik bir çözümü savunurken, aynı zamanda Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğimizi de sürdürüyoruz. Afrika, siyasi, ekonomik, sosyal, güvenlik ve insani alanlarda yapılan önemli yatırımlarla Türkiye'nin dış politikasının temel taşlarından biri haline gelmiştir. Afrika'nın artan küresel etkisini memnuniyetle karşılıyor ve Afrika Birliği'yle stratejik ortaklığımıza olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz. Türkiye, Afrika'nın küresel düzende hak ettiği yeri savunmaya ve çok taraflı sistemde sesinin daha çok duyulmasını sağlamaya devam edecektir” diye konuştu.
DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN, MIKTA 27’NCİ DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI'NA KAT
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 toplantısı kapsamında düzenlenen MIKTA (Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye, Avustralya) 27’nci Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuştu. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre Bakan Fidan, bugün düzenlenen MIKTA 27’nci Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndaki hitabında, Gazze ve Lübnan'daki durumun, Suriye'deki son gelişmelerin, Ukrayna'da devam eden savaşın ve dünya genelinde tırmanan insani krizlerin, çok taraflı iş birliğinin artırılmasına duyulan acil ihtiyacın altını çizdiğini söyledi.
Türkiye’nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan bağlılığını kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Fidan, “Savaşın sona erdirilmesi için diplomasiye duyulan ihtiyacı vurgulamaya devam ediyoruz. Savaşın her iki tarafının da katılımıyla kapsamlı bir barış sürecinin gecikmeksizin başlatılması gerekiyor. Türkiye olarak, taraflar arasında kalıcı ve sürdürülebilir bir barışa ulaşılması için müzakerelere tam destek vermeye hazırız” diye konuştu.
Bakan Fidan, Gazze'deki ateşkesin geçici bir rahatlamaya ve insani yardımların ulaştırılmasına olanak sağladığını memnuniyetle gözlemlediklerini vurgulayarak, “Bununla birlikte, İsrail'in insani yardımların erişimine yönelik devam eden kısıtlamaları, krizin bütünüyle hafifletilmesine yönelik çabaları engellemekte. Ateşkesin ikinci aşamasına geçilmesi yolunda ilerleme kaydedilmesini ve nihayetinde iki devletli bir çözüme doğru somut adımlar atılmasını umuyoruz. Hep birlikte Suriye, Gazze ve ötesindeki insani ihtiyaçlara cevap verebilecek kapasiteye sahibiz. MIKTA kapsamında iş birliğinin güçlendirilmesi ve ortaklığımız çerçevesinde diğer MIKTA üyeleriyle ikili ilişkilerimizin derinleştirmesi konusundaki kararlılığımız bakidir” ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme





