• Haberler
  • Gündem
  • Dışişleri Bakanı Fidan: Ülkemize Daha Fazla Suriyeli Mülteci Gelmesin

Dışişleri Bakanı Fidan: Ülkemize Daha Fazla Suriyeli Mülteci Gelmesin

Uzun yıllardır tartışılan Türkiye'deki Suriyelilerin durumuna yönelik, Türkiye'ye daha fazla Suriyeli mülteci gelir mi? Türkiye'deki Suriyeli mülteciler ülkelerine geri dönecek mi? Sorularının cevabını merak edilirken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan dikkat çeken açıklama geldi.

Katıldığı bir televizyon programında Türkiye’nin Suriye politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fidan, Türkiye’ye daha fazla Suriyeli gelmesini istemediklerini ifade etti.

Türkiye’de vatandaşların büyük bir çoğunluğunun rahatsız olduğu ve bunu da her fırsatta dile getirdiği Suriyelilere ilişkin muhalefette genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçim döneminde sık sık bu sorunu dile getirmiş ve çözüm vaadlerinde bulunmuştu.

Ocak 2024 itibarıyla Türkiye'de "geçici koruma" statüsündeki Suriyeli sayısı resmi rakamlara göre yaklaşık 3 milyon 200 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Bu durum Türkiye'yi dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke sıralamasında zirveye taşırken Suriyelilerin Türkiye’deki geleceği belirsizliğini sürdürüyor.

Türkiye’nin eleştirilen Suriyeli mülteci politikasına ilişkin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı programda açıklamalarda bulundu.

Suriye Kendi Barışını Sağlasın, Bizdeki Suriyeliler de Ülkelerine Dönsün İstiyoruz

Türkiye’de tamamen yerleşik hayata geçen, işyerleri açıp Türk vatandaşlığı alan Suriyelilerin geleceğine yönelik değerlendirmelerde bulunan Fidan, şunları söyledi:

“Biz terörle mücadele edilmesini istiyoruz. Topraklarımıza Suriye’den terör gelmesin. Topraklarımıza daha fazla Suriye’deki iç karışıklıktan dolayı mülteci gelmesin Suriyeli kardeşimiz. Bizim istediğimiz bu. Suriye kendi istikrarını ve barışını sağlasın nasıl sağlıyorsa. Biz buna destek verelim. Bizde olan Suriyeli kardeşlerimizde gönül rahatlığıyla emniyet içerisinde dönsünler. İstediğimiz bu, bunun dışında başka bir gündemimiz yok.”

Bakmadan Geçme