• Haberler
  • Gündem
  • Dünya Kaosta! İnternet Kesintisinin Kaynağı Nedir? Global Kriz Hangi Sektörleri Etkiledi?

Dünya Kaosta! İnternet Kesintisinin Kaynağı Nedir? Global Kriz Hangi Sektörleri Etkiledi?

Dünya genelinde internet sistemlerinden kaynaklı çok büyük arızalar yaşanıyor. Tüm dünyada adeta kaos havası var. Yaşanan kriz teknolojiye bu kadar bağımlı olmanın sonuçları olarak değerlendiriliyor. Peki İnternet kesintisinin kaynağı nedir? Global kriz hangi sektörleri etkiledi? Sorun neden çözülemiyor? Yaşanan kriz ne kadar daha devam edecek? Tüm detaylar haberimizde…

Teknoloji devi ABD merkezli Microsoft'un sisteminde yaşanan arıza birçok sektörü olumsuz etkiledi. Dünyanın hemen yer yerinden ve havalimanları, bankalar, hastaneler, yayın kuruluşları yemek şirketleri gibi insanların en çok kullandığı ve kritik bir yere sahip hemen her sektörden arıza, şikayet ve kesinti haberleri geliyor.
Yaşanan krizle alakalı "Küresel siber saldırı mı" başlatıldı sorusu gündeme gelirken Türkiye’de krizden etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. 
İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News Cuma günü yayın yapamadı. Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada, "Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz" dedi.
Küresel bir teknoloji kesintisi, İspanyol havaalanları, bir Türk havayolu şirketi ve Avustralya medyası ve bankaları da dahil olmak üzere farklı ülkelerdeki operasyonları etkiliyordu.

"UÇUŞLAR GELİYOR GİDİYOR AMA GECİKMELER OLABİLİR"

Avustralya'nın başkenti Sydney'in havalimanı sözcüsü "Uçuşlar geliyor ve gidiyor ancak akşam boyunca bazı gecikmeler olabilir" dedi. İngiltere'nin sağlık rezervasyon sistemi sosyal medyada açıklama yapan sağlık yetkililerine göre şu an "çevrimdışı".
Alman Borsası ise işlemlerin normal olarak başladığını ancak kontrollerin devam ettiğini bildirdi. İsrail Sağlık Bakanlığı da şu açıklamayı yaptı; "Bilgisayar sunucularındaki küresel arıza hastaneleri ve sağlık hizmetlerini etkiliyor."
İsviçre Borsası'ndan yapılan açıklamada altıncı grup sistemlerin normal çalıştığı kaydedildi. Amsterdam Schiphol Havalimanı Sözcüsü, küresel siber kesintiden etkilendiklerini söyledi. Sözcü, kaç uçuşun etkilendiğinin henüz belli olmadığını kaydetti.

DENİZBANK MÜŞTERİLERİ İSYANDA!

Denizbank, Microsoft Crowdstrike yazılımının güncellenmesinden sonra birçok sitede yaşanan sorunlardan en çok etkilenenlerden biri oldu.
Gece saatlerinden itibaren Denizbank müşterileri, internet şubesine ve mobil uygulamaya giriş yapmakta zorluk yaşıyor. Bu durum, müşterileri Denizbank'ın online müşteri hizmetleri aracılığıyla bilgi almak için temsilciye bağlanmaya yönlendiriyor.
Bugün, 19 Temmuz 2024 tarihinde Denizbank'ın çöküp çökmediği ve internet bankacılığı hizmetlerinin neden erişilemediği konusu gündemde. Dünya çapında yaşanan Microsoft sorunu, özellikle Denizbank müşterilerini etkiledi. Mobil uygulama ve internet sitesine giriş yapamayan müşteriler, sorunun çözümü için bilgi arayışında.
Denizbank, Microsoft Crowdstrike yazılımının güncellenmesinden sonra yaşanan bu sorunla ilgili açıklama yaparak durumu müşterilerine aktardı.

KRİZİN KAYNAĞI NEDİR?

Dünya genelinde yaşanan internet krizinin kaynağı olarak ABD teknoloji devi Microsoft gösteriliyor. Microsoft konuyla ilgili yaptığı açıklama yaptı.
ABD'li teknoloji devi Microsoft da yaşanan hizmet kesintileri sonrası "hafifletici önlemler" alındığına yönelik bir açıklama yaptı. Yayınlanan gönderide "Bizler hafifletici önlemler alırken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor" ifadeleri yer aldı.

TEKNOLOJİ FİRMASI CROWDSTRIKE: DURUMDAN HABERDARIZ

Bilgi teknoloji firması Crowdstrike, Microsoft'un Windows işletim sisteminde Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarından haberdar olduğunu belirten bir telefon mesajı yayınladı. Mesajda şöyle denildi: "Crowdstrike destek birimiyle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. Crowdstrike, Windows'ta Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarının farkındadır" denildi.

DÜNYA GENELİNDE YAŞANAN KRİZ NE ZAMAN ÇÖZÜLECEK

Tüm dünyada neredeyse etkilemediği sektör kalmayan krizin ne zaman çözüleceğine dair yetkililer net bir tarih veremiyor. Krizin aşılabilmesi için her sektör müşterilerine itidalli olmaları ve çalışmaların devam ettiği yönünde açıklamalarda bulunurken krizin çözüm tarihiyle ilgili bir açıklama yapılamıyor.

Bakmadan Geçme