Ekrem İmamoğlu'nun diploması iptal mi olacak? İmamoğlu'nun avukatından açıklama
İmamoğlu'nun lisans okurken KKTC'deki Girne Amerikan Üniversitesi'nden İstanbul Üniversitesi'ne yatay geçiş yapmasıyla ilgili 'usülsüzlük' iddialarına başlatılan soruşturma ile ilgili yeni söylentiler ortaya atıldı.
Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük, üniversite diplomasının sahte olduğu iddiasıyla "resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının iptal edileceğini söyledi. Küçük, "Bu akşam karar çıkacaktı ama galiba yarına ya da pazartesiye kalmış" diye konuştu.
ABDÜLKADİR SELVİ'NİN YAZISI
İmamoğlu'nun lisans okurken KKTC'deki Girne Amerikan Üniversitesi'nden İstanbul Üniversitesi'ne yatay geçiş yapmasıyla ilgili 'usülsüzlük' iddiaları gündeme gelmiş, soruşturma başlatılmıştı. Önceki gün de Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'nun diploması hakkındaki süreçte yeni gelişmeler olduğunu söylediği yazısında İstanbul Üniversitesi'nin raporunda İmamoğlu'nun yatay geçişinin mevzuata aykırı olduğu tespitine yer verildiğini öne sürmüştü.
Selvi'nin yazısından ardından Küçük de bugün TGRT Haber'in Medya kritik programında İmamoğlu'nun diplomasına dair kararın yarın ya da pazartesi günü çıkacağını söyledi. Küçük, "Yarın ya da pazartesi açıklanacak diye düşünüyorum ve iptal edilecek gibi görünüyor. Bu, kanunun dediği. Benim kendi görüşüm Ekrem Bey'in yarışma gerektiği. Karşı taraf psikolojik olarak dağıtmış durumda. Ekrem Bey'in kazanacağının ya da kaybedeceğinin görülmesi gerekiyor. 4 ay önce bu tartışma ufak tefekti, büyük gündem olmamıştı. Rektör geçişte bir problem yok diyor, verdiği teknik bir bilgi. YÖK'ün tanınması mevzusuna girmiyor" dedi.
İMAMOĞLU'NUN AVUKATINDAN AÇIKLAMA
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun lisans diplomasının geçerliliği ile ilgili bir süredir devam eden soruşturma ve tartışmaların ardından medyada yer alan bazı yorumlarda diplomanın üniversite tarafından iptal edileceği belirtilirken, İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan hukuksuz bir karar beklemediklerini söyledi.
Reuters'ın sorularını yanıtlayan Pehlivan, "Her şeye rağmen hukuksuz bir karar beklemiyoruz. İptal ederler diyerek hukuksuzluğu da normalleştirmeyeceğiz" dedi.
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinin 2020 yılından itibaren konu hakkındaki resmi cevaplarında ve Rektörlüğün Ekim 2024 tarihli bilgi notunda yatay geçiş işleminin hukuka uygun olduğu açıkça tespit edildiğini vurgulayan Pehlivan, "Buna rağmen nasıl iptal edecekler? Buna rağmen iptal etmek, iptal kararının hukuki değil başka saiklerle yapıldığının daha büyük bir ispatı olur mu?" dedi.
"Belli ki bu süreç İmamoğlu'nu cumhurbaşkanlığı seçim yarışından diskalifiye etmeye yönelik" diyen Pehlivan sözlerini şöyle sürdürdü:
O halde bu hukuksuzluğa iştirak etmek, demokratik seçim sürecine müdahale ederek onu sabote etmeye yönelik bir fiilin parçası olmayı teşkil etmektedir. Bu nedenle, bu hukuksuzluğa imza atacak ilgili kişiler hakkında yalnızca görevi kötüye kullanma suçundan değil, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçu kapsamında da suç duyurusunda bulunacağız."
NE OLMUŞTU?
İmamoğlu'nun lisans okurken KKTC'deki Girne Amerikan Üniversitesi'nden İstanbul Üniversitesi'ne yatay geçiş yapmasıyla ilgili 'usülsüzlük' iddiaları gündeme getirilmiş, İmamoğlu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. İmamoğlu, soruşturma kapsamında ifadesi alınmak üzere savcılığa davet edilmişti.
Başsavcılık, İmamoğlu hakkında, üniversite diplomasının sahte olduğu iddiasıyla "resmi belgede sahtecilik" suçundan açılan soruşturma kapsamında İstanbul Üniversitesine gönderdiği yazıda, İmamoğlu'nun diploması dayanak gösterilerek kurulacak iş ve işlemlerin hukuka aykırı olmaması adına gerekli işlemlerin bir an önce yapılmasını istemişti.
İmamoğlu'nun avukatları konuyla ilgili basın toplantısı yapmış, YÖK'ün raporda işaret ettiği "Girne Amerikan Üniversitesi'nin tanınmadığı" kararının detayları anlatılmıştı. Avukat Mehmet Pehlivan'ın anlattığına göre İmamoğlu, 1990 yılında yatay geçiş başvurusu yapmış ancak YÖK, "Girne Amerikan Üniversitesi'ni tanımama kararını" 1991 yılında almış, ilerleyen yıllarda da yürürlüğe koymuştu. Pehlivan, "Biz olan hukukla değil, yaratılmak istenen algıyla mücadele ediyoruz. Yatay geçiş başvurusunun yapıldığı tarihte tanıma ve denklik işlemlerinin yasal mevzuatta bir karşılığı yok. YÖK'ün tanıma ve denklik işlemlerinin yasal bir dayanağa kavuşması ancak 14 Temmuz 1996 tarihli RG'de yayımlanan yönetmelikle olmuştur. YÖK'ün tanıma ve denklik kuralı, İmamoğlu'nun yatay geçiş müracaatından 6 yıl sonra getirilmiştir. 6 yıl sonra getirilen bir kuralı geriye yürütmeyi hukukla açıklamak mümkün değildir" açıklamasını yapmıştı.
Bakmadan Geçme





