Elektrikli Araçlara Satış Yasağı

BMW iX3, Volvo EX30, Toyota bz4x gibi dikkat çeken isimlerin de yer aldığı 27 elektrikli araç modelinin satışı Türkiye'de geçici süreyle durduruldu.

2024 yılında Türkiye’ye girmesi planlanan 27 elektrikli araç modelinin satışı Ticaret Bakanlığı kararıyla geçici olarak durduruldu. Bu modeller arasında BMW iX3, Volvo EX30, Toyota bz4x gibi dikkat çeken isimler bulunuyor. Elektrikli araç ithalatındaki bu sınırlamalar, Türkiye’deki pazar dinamiklerini etkilemeye devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı, elektrikli araç ithalatında 27 modelin Türkiye’de satışını geçici olarak durdurdu. İthalat koşullarındaki değişiklik nedeniyle birçok marka ve model, 2024 yılında Türkiye pazarına giremeyecek.

Elektrikli araç sayısı artıyor, ancak ithalat şartları sıklaşıyor

2022’de trafikteki her bin otomobilden biri elektrikliyken, 2023’te bu oran beşe çıktı. Ancak, 29 Aralık’ta yürürlüğe giren yeni tebliğle birlikte, Ticaret Bakanlığı elektrikli araç ithalatına sınırlamalar getirdi. Bu kararın ardından, özellikle dikkat çeken modellerin Türkiye’ye girişi engellendi. Yapılan açıklamaya göre, Volvo EX30 modeli de bu kapsamda yer alıyor.

Volvo Cars’ın ürettiği ilk premium B-SUV modeli olan ve düşük karbon ayak izine sahip olan Volvo EX30, Türkiye’de satışa sunulamayacak. Ticaret Bakanlığı’nın yeni ithalat koşulları sebebiyle, Volvo EX30’un Türkiye pazarında ne zaman ve hangi şartlarda satışa sunulabileceği belirsizliğini koruyor.

Ticaret Bakanlığı’nın aldığı bu kararın gelecekte elektrikli araç ithalatında nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Özpeynirci’ye göre, yasal bir değişiklik olmazsa, bazı elektrikli araç modellerinin Türkiye’ye resmi olarak getirilmeyeceği belirtiliyor. Elektrikli araç pazarındaki bu gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz.

İşte satışı yasaklanan 27 otomobil modeli

BMW iX3
 

BYD Atto 3
 

BYD Han
 

BYD Seal U (elektrikli)
 

BYD Dolphin
 

Cupra Tavascan
 

Dacia Spring
 

Ford Mustang Mach-E
 

Hongqi E-HS9
 

Leapmotor T03
 

Lexus RZ 450E
 

Lexus UX
 

MG Cyberster
 

MG MG4
 

MG Marvel R
 

MG ZS EV
 

Neta U
 

Neta GT
 

Neta AYA
 

Nissan X-Trail e-Power
 

Seres 3
 

Skywell ET5
 

Skywell EA3
 

Skywell EA5
 

Subaru Solterra
 

Toyota bz4x
 

Volvo EX30

Bakmadan Geçme