Emniyet müdür yardımcısından can kurtaran hamle

Özellikle restoranlarda sık sık yaşanan soluk borusuna yemek kaçma olayı bu kez Çorum'da yaşandı. 'Hayat kurtaran' dokunuş olarak bilinen heimlich manevrasıyla soluk borusuna yemek kaçan kişi herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hayata döndürüldü.

Çorum'da nefes borusuna yemek kaçan kişi, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mete Bayrak'ın "Heimlich" manevrasıyla kurtarıldı.
 

Edinilen bilgiye göre, kentteki bir alışveriş merkezindeki restoranda kızıyla yemek yiyen kişinin nefes borusuna yemek kaçtı. Annesinin nefes alamadığını fark eden kızı müdahale etmeye çalıştı. Bu sırada aynı restoranda bulunan İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mete Bayrak, anneye müdahale etti.

Emniyet Müdür Yardımcısı Bayrak tarafından Heimlich manevrası yapılan kadın yeniden nefes almaya başladı. Yaşananlar ise restoranın güvenlik kamerasınca kaydedildi.

 

Heimlich Manevrası Nedir?

Heimlich manevrası, boğulan bir kişinin soluk borusuna kaçan yabancı bir cismi çıkarmak için karnının üst kısmından yukarıya doğru ani ve manuel bir basınç uygulanması işlemidir. Adını, uygulamanın yaratıcısı olan Henry Heimlich’ten alan heimlich manevrası, hayat kurtaran ilk yardım işlemlerinin başında gelir. Yetişkin ve çocuklarda uygulanan bu işlem bebekler için önerilmez. Heimlich manevrası, karın bölgesine itmeyi içerdiğinden aynı zamanda karına itme hareketi olarak da bilinir.

Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?
 

  • Kişiyi ayağa kaldırın
  • Arkasına konumlanacak şekilde geçin
  • Kollarınızı bel ve karnın etrafına dolayın
  • Göğüs kafesiyle göbek deliğinin arasında yatay yumruk yapın
  • Kişiyi yere paralel olacak şekilde eğin
  • Pozisyon aldıktan sonra arkadan 5 kez içeri ve yukarı ittirme işlemi uygulayın
  • Yabancı cisim dışarı çıkana ve kişi rahat nefes alabilene kadar tekrarlayın

Bakmadan Geçme