• Haberler
  • Yaşam
  • En uzun geceye hazır mısınız? 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanacak

En uzun geceye hazır mısınız? 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanacak

En uzun gece için bekleyiş başladı. Kuzey yarımkürenin güneşin ışınlarını en çok uzak mesafeden aldığı gün olan en uzun geceden itibaren Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre'de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. 

Dünya'nın dönme hareketi ve eksen eğikliği ile ilgili astronomik bir durum olan en uzun gece, birçok kültürde çeşitli kutlamalara, ritüellere ve festivallere ilham vermiştir. Kışın başlangıcını simgeleyen en uzun gecenin tarihini merak edenler arama motorlarında 'en uzun gece ne zaman 2023? 21 Aralık en uzun gece hangi gün?' sorgulamaları yapıyor.  


2023 yılında 21 Aralık En Uzun Gece, Perşembe gününe denk gelmektedir. 21 Aralık'ı 22 Aralık'a bağlayan gece, yani Perşembe gününü Cuma'ya bağlayan gece ülkemizde en uzun gece olacak. Bu tarihten sonra geceler kısamaya ve gündüzler uzamaya başlayacak. Her yıl kuzey yarımkürede kış gün dönümü olarak gerçekleşen 21 Aralık aynı zamanda yılın en uzun gecesi oluyor.


Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarım kürede en uzun gün, Kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanır.


En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak adlandırılır. Gündönümü, güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığını ifade eder.
 

Bakmadan Geçme