Endonezya Gazze'ye Asker mi Gönderecek?

Endonezya'da Ekim ayında göreve gelmesi beklenen seçilmiş Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Singapur'da düzenlenen güvenlik forumunda yaptığı açıklamada Hamas'ın ateşkes teklifini kabul etmesi durumunda ve Birleşmiş Milletler 'in (BM) talep etmesi halinde Endonezya'nın, Gazze'ye muhtemel ateşkesi korumak ve izlemek üzere önemli miktarda barış gücü göndermeye hazır olduğunu söyledi.

14 Şubat'ta gerçekleşen seçimlerde zafer kazanan ve Ekim ayında göreve başlaması beklenen Endonezya'nın seçilmiş Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Singapur'da düzenlenen Shangri-La Dialogue güvenlik forumuna katıldı.

BARIŞ GÜCÜ GÖNDERMEYE HAZIRIZ

Konuşmasında, Gazze'deki gelişmelere değinerek ateşkes planını memnuniyetle karşıladığını belirtti ve bu planın savaşın durdurulması için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Hamas'ın ateşkes teklifini kabul etmesi ve Birleşmiş Milletler'in (BM) talebi halinde, Endonezya'nın Gazze'ye barış gücü göndermeye hazır olduğunu ifade etti.

HASTALARI TAHLİYE ETMEK VE TEDAVİ ETMEK İÇİN HAZIRIZ

Subianto, tüm tarafların çıkarları doğrultusunda kalıcı bir çözüme ulaşmak için çaba gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, Gazze'de sahra hastaneleri kurulması için tıbbi personel göndermeye de hazır olduklarını belirtti ve ülkesinin yakın gelecekte bin kadar hastayı tahliye, kabul ve tedavi etmeye de hazır olduğunu söyledi.

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Katar aracılığıyla Hamas'a yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıkladı. Bu önerinin "kalıcı bir ateşkes ve tüm esirlerin serbest bırakılması için bir yol haritası" içerdiğini belirtti. Biden, önerinin 3 aşamadan oluştuğunu ve ilk aşamada İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmesini ve tarafların elindeki esirlerin bir kısmının serbest bırakılmasını öngördüğünü ifade etti.

İkinci aşamada, yaşayan tüm esirlerin serbest bırakılması karşılığında İsrail ordusunun Gazze'den çekileceğini belirtti. Son aşamada ise Gazze için geniş kapsamlı bir yeniden inşa planının başlatılacağını açıkladı.

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme