• Haberler
  • Dünya
  • Ermenistan İşgal Ettiği Köyleri Azerbaycan'a İade Etti

Ermenistan İşgal Ettiği Köyleri Azerbaycan'a İade Etti

Ermenistan'ın Karabağ Savaşı'nda işgal ettiği dört köyü Azerbaycan'a geri verdi. Gazah iline bağlı Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı köylerinden oluşan 6,5 kilometrekarelik alan Azerbaycan'a iade edildi.

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev'in ofisi tarafından yapılan açıklamada, Azerbaycan ve Ermenistan arasında gerçekleştirilen sınır belirleme komisyonunun 9. toplantısı sonucunda 12,7 kilometre uzunluğunda bir sınır hattı belirlendi.

6,5 kilometrekarelik alan iade edildi

Azerbaycan’ın Gazah iline bağlı Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı köylerinden oluşan 6,5 kilometrekarelik alan Azerbaycan'a iade edildi. Kontrol altına alınan köylere Azerbaycan Sınır Muhafızları’nın konuşlandırıldığı belirtildi.

2 ÜLKE ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sınır belirleme komisyonunun 9'uncu toplantısı, 15 Mayıs’ta iki ülke arasındaki sınır bölgesinde yapılmıştı. Toplantıda Ermenistan tarafından işgal edilen 4 köyün Azerbaycan’a iade edilmesine ilişkin protokol imzalanmıştı.

1.KARABAĞ SAVAŞI NEDİR?

Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanmasını isteyen Ermeniler ile bunu kabul etmeyen Azeriler arasında başlayan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmaya dönüşen Şubat 1988-Mayıs 1994 tarihleri arasında süren savaştır. Savaş öncesinde ve etnik çatışmaların sıcak savaşa dönüşmesi sonrasında Sumqayıt Pogromu, Kirovabad Pogromu, Bakü Pogromu gibi pogromlar, Hocalı Katliamı, Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı ve Maragha Katliamı gibi katliamlar yaşanmıştır.

ERMENİSTAN'IN SALDIRISI İLE BAŞLADI

Karabağ tartışması 1988-1989 yıllarında bölgede bazı kesimlerde yoğun nüfusa sahip olan Ermenilerin bağımsızlık için referandum düzenleyip bağımsızlık kararı almasıyla başladı. İki toplum arasında meydana gelen karşılıklı çatışmalar ve sokak gösterileri Azerbaycan ile Ermenistan arasında büyük bir gerilim yaratmış ve yüzbinlerce kişi bu tartışmalar sonrasında yaşadığı topraklardan göç etme durumunda kalmıştır.

Ermenistan'da yapılan ve yaklaşık 40.000 kişinin katıldığı gösteri sonrası da Ermenistan'ın Karabağ'a saldırması çatışmaları sıcak savaşa dönüştürmüştür.

Bakmadan Geçme