Et Üreticilerinden Tüketiciyi Üzecek Haber
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) et fiyatlarının 2-3 yıl daha cep yakmaya devam edeceğini açıkladı.
Et fiyatlarında yaşanan fiyat artışına ve nedenlerine dikkat çeken bir açıklama yapan TÜSEDAD, fiyat artışlarının 2-3 yıl daha devam edeceğini arz talep dengelenmesi halinde 3 yılın ardından fiyatların normale dönebileceğine dikkat çekildi.
ET FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?
Besicilerin ellerindeki hayvanları kesim fiyatları yükselecek diye beklettiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi;
"Kesim fiyatları yükselecek diye besiciler hayvanlarını ellerinde tutuyorlar. Toplumsal medya paylaşımları bu mevzuda çok tesirli. Bu paylaşımlar her vakit vardı lakin birebir vakitte kırsalda bulunan küçük işletmelerin sayısı önemli manada azalmasına rağmen büyüklerin pazarda toplamdaki hissesi artmış. Bu fiyat konusunda bir kısır döngü oluşturuyor. Alışılmış pahalılığın özünde piyasada üretimin azalmış olması yatıyor. 2015 yılında körüklenen denetimsiz hayvan ithalatı, içeride üreticinin ziyan etmesine sebep verdi ve kırsaldaki üretim rekabet edemeyince yerli üretici üretimden çıktı.”
DOĞUDAN BATIYA ET GİTMEZ OLDU
Bunun bir ispatı; 2009 yılında dahi, doğu vilayetlerimizden batıya et gönderilirken artık doğuda üretim o derece azaldı ki gelinen noktada doğu vilayetlerimize et yolluyoruz. O yıllardan beri TÜSEDAD, daima bu tehlikeye parmak basmış bir örgüt olarak daima siyasi algılandı. Lakin vakit bizim ne demek istediğimizi ispatladı. Ülkemiz için verilen yanılgılı ithalat kararlarının ne derece büyük bir tehdit olduğuna bugün daima bir arada tanıklık ediyoruz."
TÜSEDAD İdare Şurası, “Şimdi kriz idaresi yapıyoruz ve ESK bu manada gerçek atılımlar yapıyor. Öncelikle; ESK’nın 4 doların altında bir fiyata aldığı hayvanı, piyasada 6 dolara satıyor olmasının nedenlerinin yanlışsız algılanması gerekli. Şöyle ki, ithalatın iç piyasadaki üreticileri mağdur etmemesi çok değerli. İthal hayvanı cazip kılmak yerine yerli hayvan alımını teşvik eden bir fiyatlandırma yapıldı. Bunu çok yerinde bulduğumuzu belirtmek isteriz. Sayın genel müdür “İçeride maliyeti düşüremediğimiz için dışarıdan aldığımız hayvanın fiyatını iç piyasa bedeline yaklaştırmamız gerekiyor” dedi ve devam etti. “İç piyasa fiyatı arttığı vakit bu 6 dolar/kg fiyatı da arttırılacak. Bu sabit bir fiyat değil”. Özetle, iç piyasada üretimin teşvik edilip açığın dışarıdan karşılanmasına uğraş ediliyor” açıklamasında bulundu.
ESK ÜZERİNDE BASKI VAR
TÜSEDAD’ın yaptığı açıklamada ESK üzerinde büyük bir baskı olduğu savunularak, “İthalat lobileri özel şirketlerin bu ithalatı yapmaları için çaba içindeler. Sebebi büyük rant. Lakin ESK kendisi ithalatı devam ettirmek için uğraş verdi ve büyük oranda başardı. Yaşanan gecikmeler spekülasyona sebep verdi lakin Brezilya ile 70 bin, Uruguay ile 170 binlik muahedeler yapıldı. Önümüzdeki ay Brezilya ile ikinci etap mutabakatı yapılacak. Alımların hepsi toptan yapılmıyor, etap etap yapılmaya devam ediliyor. Kalkan her geminin taşıdığı hayvan ölçüsüne nazaran sıradaki üreticilere ileti yollanıyor. Gemi yüklemesi sonrası üreticiye parasını yatırması için bilgi gidiyor.
Anlık olarak Mayıs sonuna kadar hedeflenen 600 bin başın 150 bini teslim edilmiş olacak. Kalanı yıl sonuna kadar tamamlanacak deniyor. ESK bugüne kadar sürecin uzamasının bir sebebinin ise yapılan muahedeler ve karantina müddetleri olduğunu beyan ediyor. 21 gün karantina + 20 gün nakliye +15 gün alım mühleti. Bu plana nazaran, Nisan 15 ve sonrası 70 binlik transferler başlıyor.
Bu bahiste gördüğümüz bir eksiklik ise üreticiye talep edilen ölçünün lakin %5 – %10’luk kısmının veriliyor olması. Bu tatmin edici olmamakla birlikte ek lojistik maliyetlere sebep veriyor.
ET FİYATLARI 2-3 YIL DAHA CEP YAKMAYA DEVAM EDECEK
Anaç hayvanların kesilmesi ve istikrarları bozan ithalatların bölümü dalı bugüne ve bu duruma getirdiği tabir edilen açıklamada, “Yaklaşık 90 milyon nüfusu beslemekle sorumlu olan üreticilerin çıkarlarına zıt düşen popülist siyasi ataklar yapmanın ne kadar yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bundan sonra et fiyatları enflasyon oranında artmaya devam eder. Kimse bu denklemin önünde duramaz. En âlâ kurallarda 2-3 yıl içinde arz talep dengelenir ve alım gücüne nazaran daha uygun fiyattan et yeriz. O vakte kadar et cep yakmaya devam eder” denildi.