Etli Biber Dolması Nasıl Yapılır? Etli Biber Dolması Tarifi
Her yörenin mutfağında mutlaka rastladığımız sebzelerin ve pirincin uyum içerisinde birleştiği biber dolmasını sevmeyen yoktur. İsterseniz akşam yemeklerinize isterseniz gün tabağınıza yapın herkesin beğenisini kazanacak bir tarif. Peki etli biber dolması nasıl yapılır? İşte muhteşem etli biber dolması tarifi...
Annelerin elinden yendiğinde tadı daha lezzetli olan ve her daim o lezzeti yakalamaya çalıştığımız bir yemek: Biber Dolması Zeytinyağlısının da yapıldığı ancak içine et girince de tadından yenmez olan etli biber dolması tarifini sizler için derledik.
ETLİ BİBER DOLMASI MALZEMELERİ
20 tane dolmalık biber
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
200 gr kıyma
1.5 iri soğan
4 diş sarımsak
250 gr pirinç
100 ml domates püresi (yarım paket)
4 tane domates
100 ml zeytinyağı
12 dal maydanoz
2 dal nane
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
SOSU İÇİN;
1 çorba kaşığı salça
100 ml domates püresi (yarım paket)
Yarım litre sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
1 silme çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı tereyağı
ETLİ BİBER DOLMASI TARİFİ:
• 20 tane dolmalık biberi sap kısmından içine doğru itip kenarlarından ayırın.
• Biberlerin iç kısımlarını birer tatlı kaşığı tuz ve şekeri karıştırarak ovun.
• 4 domatesin etli kısımlarını dolmalara kapak yapmak için, sap hariç beş tarafından kesin ve geri kalan tarafını rendeleyin.
• İç harcı için, 200 gr kıymaya 1,5 iri soğan rendesini, 1 tutam tuzu ve 4 diş sarımsağın püresini ekleyip yoğurun.
• Üzerine 100 ml domates püresi, 1 çorba kaşığı biber salçası ve rendelenmiş domatesleri ekleyip karıştırın.
• Baharat olarak 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip yoğurmaya devam edin. Az tuzlu istiyorsanız burada tuz miktarınız azaltabilirsiniz.
• Yağ olarak 2 çorba kaşığı tereyağı ve 100 ml zeytinyağı ilave edin.
• Taze yeşillik olarak ise ince kıyılmış 12 dal maydanoz ve 2 dal nane ekleyin.
• Son olarak 250 gr yıkanmış pirinci ekleyip güzelce yoğurun.
• Sos için, yarım litre sıcak suya 1 çorba kaşığı tereyağı, 100 ml domates püresi, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 silme çay kaşığı karabiber ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip tüm malzemeler bir araya gelinceye kadar karıştırın.
• Sosun yaklaşık 200 ml sini lezzeti daha da artsın ve biraz sulansın diye iç harca ekleyin.
• Biberleri iç harç ile tatlı kaşığı kullanarak yarım santimden daha az bir boşluk kalacak şekilde doldurun. Harcın tam dibe çökmesi için biberi tezgaha bir iki kere vurun ve üzerini önceden kesilmiş domates ile kapatın.
• Kapattıktan sonra geniş ve fırına girebilen bir tencereye güzelce dizin.
• Üzerine hazırladığınız domates sosunu gezdirin.
• Kapağını kapatın ve ocak üzerinde ilk olarak yüksek ateşte pişirmeye başlayın.
• Kaynadıktan sonra kapağı kapalı olarak yaklaşık 25 dakika kısık ateşte pişirin. Ardından kapağını açıp 200 derecelik alt üst ve fanlı çalışan fırında orta rafın biraz üstünde 30 dakika üstleri renk alana kadar pişirince güzeller güzeli dolmanı hazır ve nazır.
• Fırından çıkardıktan sonra 5-10 dakika dolmanın kendine gelmesi için bekleyin ve kaymaklı yoğurt ile servis edin.