Fatih'in Madalyonu Satışa Çıkartıldı

Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahı olan ve toprak genişlemesinde, devlet yönetiminde en kritik adımları atan Fatih Sultan Mehmet'in yer aldığı madalyon satışa çıkıyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahı olan ve toprak genişlemesinde, devlet yönetiminde en kritik adımları atan Fatih Sultan Mehmet'in yer aldığı madalyon satışa çıkıyor.Fatih'in gençlik portresinin yer aldığı bronz madalyonun yaklaşık 82 milyon TL'ye satılacağı biliniyor.

LONDRA'DAKİ MÜZEDE

NTV'de yer alan habere göre Bonhams Müzesi'nin önümüzdeki mayıs ayında Londra'daki İslam ve Hint Müzayedesi'nde satışa sunacağı "bronz portre rölyef" 20 yıl önce ilk kez ortaya çıktı.Fatih Sultan Mehmet, hayatının çeşitli dönemlerinde kendi portrelerini sipariş etmesiyle biliniyordu; bunlardan en bilineni Venedikli sanatçı Gentile Bellini tarafından yapılmıştı.


Bu dikkat çekici bronz portreyi, Manisa'da sancak beyliği yaptığı sırada veya babasının ölümünden kısa bir süre sonra yaptırdığı tahmin ediliyor.1430'lu yılların sonlarında ortaya çıkan bu bronz madalyon akımı, soyluların kimlik oluşturması için ideal bir yöntemdi. Sağlamlığıyla ünlü bir metalden yapılan bu portreler yıllarca soyluların kendilerini tanıtma biçimi olarak kaldı.

YAPAN KİŞİ BELLİ DEĞİL


Bonhams'ta sergilenen Fatih Sultan Mehmet'in madalyonunun üslup özellikleri İtalyan çağdaşlarınınkilerle uyumlu. Kimliği henüz doğrulanamayan yetenekli bir Batılı sanatçı tarafından modellendiği düşünülüyor.


Madalyonun arka yüzünde herhangi bir desen veya yazının bulunmaması, izleyicinin tamamen portreye odaklanmasını sağlıyor. Portrenin üzerindeki zarif zincir deliği, onun boyna asılacak "kişisel bir tılsım" işlevi gördüğünü gösteriyor.Roma geleneğini takip eden ve Fatih'i Roma imparatorluğunun doğal varisi olarak tasvir eden bu madalyon, Mehmet'in 29 Mayıs 1453'te Konstantinopolis'in kapılarına dayanmadan önce hayal ettiği hükümdarlık anlayışını yansıtmasını sağladı.

Genç padişahın Konstantinopolis kuşatması için hazırlıkları, "Kuran'dan ayetler ve Allah'ın isimleriyle işlenmiş tılsımlı bir gömlek giymeyi" içeriyordu.

Bakmadan Geçme