• Haberler
  • Kültür
  • Ferit Edgü Kimdir? Usta Yazar Ferit Edgü Hayatını Kaybetti

Ferit Edgü Kimdir? Usta Yazar Ferit Edgü Hayatını Kaybetti

Türk edebiyatının usta ismi Ferit Edgü, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Edgü şiir, öykü, roman, oyun, deneme, biyografi, eleştiri ve aforizma gibi birçok türde eserler verdi.

Türk edebiyatının usta ismi Ferit Edgü, 88 yaşında yaşamını yitirdi. 24 Şubat 1936'da İstanbul'da doğan Edgü, şiir, öykü, roman, oyun, deneme, biyografi, eleştiri ve aforizma gibi birçok türde eserler vererek edebiyat dünyasında yer edindi.

Everest Yayınları'ndan, Edgü'nün vefatıyla ilgili yayınlanan mesajda "Değerli yazarımız Ferit Edgü'yü kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz... Ailesine, okurlarına, tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

 

 

Ferit Edgü, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde başladığı eğitimini Paris’te sürdürdü (1959- 1964). Acedemie du Feu’de seramik öğrenimi gördü. Sorbonne’da felsefe, Louvre’da sanat tarihi kursları aldı.

Yedek subay öğretmen olarak Hakkari ve Beypazarı’nda askerlikten sonra (1967), bir yıl daha Paris’te kalıp İstanbul’a taşındı (1968). Man Ajans’ta reklam yazarlığı yaptı. Buradan ayrılıp kendi reklam şirketini kurdu.

Öykü yazarlığının yanı sıra, resim eleştirileri ve denemeleriyle ün yaptı. 1977‘den beri Ada Yayınları’nı yönetiyor. Kaynak dergisinde edebiyata başladı. 1952-1953 yıllarında şiirler yazdı. Ama ilk öyküsü ocak 1954’te Yeni Ufuklar dergisinde çıktı. Aynı yıllarda Şairler Yaprağı (1954), Mavi’de de şiirleri yayımlandı (1954). Daha sonraları Yeni Ufuklar, Vatan Sanat Eki, Mavi, Pazar Postası, Dost’taki öyküleriyle (1954-1959); Ataç, Yeni Dergi, Eylem, Papirüs, Ant, Soyut, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri dergilerindeki deneme ve incelemeleriyle tanındı.

FERİT EDGÜ KİMDİR?

İsmail Ferit Edgü, (d. 24 Şubat 1936, İstanbul), Türk öykücü, şair, romancı, deneme yazarı.

Yüksek öğrenimine İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin resim bölümünde başladı. Daha sonra Paris'e giderek, üniversite hayatını orada sürdürdü. Türkiye'ye döndüğünde Mavi dergisinde yazmaya başladı ve bu yazılarla tanındı. Dergiden sonra Ada Yayınları'nı kurdu ve 1976'dan 1990'a değin pek çok yerli ve yabancı yazarın ve şairin yapıtını yayımladı. Edebiyatın pek çok alanında, pek çok dünya diline çevrilen metinler üretti.

Bakmadan Geçme