• Haberler
  • Gündem
  • Fitre Kuranda Geçiyor mu? Fitre ile İlgili Ayet Var mı?

Fitre Kuranda Geçiyor mu? Fitre ile İlgili Ayet Var mı?

Ramazan Bayramı öncesinde gücü yeten Müslümanların ödemekle yükümlü olduğu sadaka olan fitre merak edilen konulardan oluyor. Fitre nedir? Kimler verir, kimlere fitre verilir? Kuranda fitre ile ilgili ayet var mı? İşte detaylar:

FİTRE NEDİR?

Arapça'da fatr kelimesinden gelen fıtr, oruca son vermek anlamlarında kullanılmaktadır. Orucun bitip bayramın başlamasına da idu'l fıtr denir. Ramazan ayına erişen ve onu geçiren Müslümanların bir şükran belirtisi olarak verdikleri sadakanın adıda sadaka-i fırtdır. Türkçe'de karşılığı ise fitre olarak kullanılmaktadır.

FİTREYİ KİMLER VERİR?

Fitreyi vermekle yükümlü olan kişiler ergenlik çağına ermiş, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen kişilerin vermesi gerekir. Bu kişiler aynı zamanda bakımını üstlendikleri kişilerin de fitresini vermelidir. Örneğin, evin geçimini sağlayan bir baba, eşinin ve çocuklarının adına da fitre verir. 2024 hesabı ile söyleyecek olursak, 5 kişilik bir ailenin her biri için 130 TL fitre verilir. Böylece toplamda 650 TL fitre verilir.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fitrenin kimlere verileceği konusunda öncelik Kuran'da ve sünnette de geçtiği üzere yakın akrabadan başlamak en faziletlisidir. Yakın akrabalar arasında durumu zorda olan ihtiyaç sahiplerine fitre vermek en güzelidir. Bununla birlikte fitre verilecek kişinin alacağı parayı harama, kötü şeylere harcamaması da göz önünde bulundurulur. Fitre yakın akraba ve fakirler dışında ayrıca, borçlulara, yolda kalmışlara, kalpleri İslam'a ısındırılmak istenen kimselere de verilebilir.

FİTRE İLE İLGİLİ AYET VAR MIDIR?

Fitre ile iligi Kuran'ı Kerim'de geçen ve doğrudan fitre vermeyi emreden ayet bulunmamaktadır. Ancak Kuran mü'minlerden sadaka vermelerini istemektedir. Bu sebepten dolayı Peygamber Efendimiz fıtr sadakası verilmesine hükmetmiştir. Ramazan orucunun farz kılındığı 2.hicri yılda Rasulallah hüri köle, erkek, kadın her Müslüman'a fıtr sadakası vermeyi farz kılmıştır.

Bakmadan Geçme