• Haberler
  • Dünya
  • Fransa'nın en genç eşcinsel başbakanı Gabriel Attal kimdir?

Fransa'nın en genç eşcinsel başbakanı Gabriel Attal kimdir?

Fransa'da Gabriel Attal başbakan olarak atandı. Kabine'de Eğitim Bakanı olarak görev yapan 34 yaşındaki Gabriel Attal kimdir? kaç yaşında? eşcinsel mi? işte detaylar

“Macron Boy (Oğul Macron)” lakaplı Gabriel Attal, 16 Mart 1989’da Hauts-de-Seine’de doğdu. Annesi Ortodoks Hıristiyan, babası ise Yahudi bir yapımcı. Fransız siyasetinin yükselen yıldızı Attal, kariyerinin her aşamasında antisemit saldırılarla karşı karşıya kaldı.


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz ay Élisabeth Borne ile Kabine’de bir değişiklik yaptığında kamu harcamalarından sorumlu olan Attal’ı Eğitim Bakanı olarak görevlendirdi. Attal’ın Eğitim Bakanı olarak atanmasının ardından sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüdü. Eşcinsel olduğu için hedef gösterilen Attal, gizli bir lobiye üye olmakla da suçlandı.

Eleştirilere cevap vermeyen Attal, işine koyuldu. Okullarda ve internette zorbalığa karşı mücadeleyi güçlendirmek için iki kararname imzalayan Attal, “Şu anda zorbalığa maruz bırakılan çocuklar, okullarını terk etmek istiyor. Bu artık değişecek” diye konuştu.


Gabriel Attal’ın gençliği.


Attal’ın Eğitim Bakanı olarak karşılaştığı ilk zorluk abaya yasağı oldu. Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasının ardından okullarda abaya yasaklandı, kıyafetlerini değiştirmeyi reddeden yüzlerce öğrenci evlerine gönderdi.

Bu, Fransa’nın bu yönde aldığı ilk karar değildi. Laiklik yasalarına aykırı olduğu gerekçesiyle başörtü, 2004’te devlet okullarında yasaklanmıştı. Attal, abaya yasağını şöyle savunmuştu: “Bir sınıfa adım attığınızda, bir bakışta öğrencilerin hangi dine mensup olduğunu anlayamamalısınız.”
 

“Babam bir keresinde bana ‘Yahudi olmayabilirsin ama Yahudilerle her zaman dayanışma içerisinde olacaksın. İsmin yüzünden her zaman antisemitizmle karşı karşıya kalacaksın’ demişti. Gerçekten de öyle oldu. Benimle aynı desteği ve korumayı almayan pek çok insan ayrımcılığa maruz kalıyor.”

“Babam ölünce rahatladım”

Attal, eşcinsel olduğunu açıkça beyan eden ilk başbakan olarak da tarihe altın harflerle ismini yazdırdı. Babası Yves Attal kanserden hayatını kaybedince “rahatladığını” söyleyen Attal şunları konuştu: “Babam vefat edince rahatladım. Çünkü eşcinselliğimi daha açık bir şekilde yaşamaya başladım.”

Gabriel Attal’ın siyasî kariyeri

Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü’nü bitiren Attal, Paris II-Panthéon-Assas Üniversitesi’nde hukuk alanında lisans eğitimini tamamladı. Siyasî kariyerinin başında Sosyalist Parti’ye (PS) katılan Attal, danışmanlık gibi çeşitli görevler aldı. 2012 ila 2014 arası Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Marisol Touraine’in parlamenter danışmanı, 2014’te Engelliler Devlet Sekreteri Ségolène Neuville’in seçilmişler ile ilişkiler danışmanı, 2014 ila 2016 yılları arası Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Marisol Touraine’in parlamento ile ilişkiler, 2016 ila 2017 yıllarında ise yine Touraine’in siyaset ve parlamento danışmanı oldu. 2014’te Sosyalist Parti listesinden Vanves Belediye Meclis Üyesi seçildi.


2016’dan itibaren Sosyalist Parti ile yolları ters düşen Attal, Emmanuel Macron’un La République en marche (LREM) adını alan En marche Hareketi’ne katıldı. Attal, Macron 2017’de cumhurbaşkanlığına aday olmaya karar verdiğinde kendisini destekleyen isimlerden biriydi.

2018’de LREM’in sözcüsü olan Attal, daha sonra sekreter olarak gençlik ve ulusal hizmet gibi konularla ilgilendi. 2020’de yolu yeniden Vanves ile kesişti, belediye meclisine seçildi. 2020 ila 2022 arasında Jean Castex Hükûmeti’nde sözcü oldu. Başbakan olarak atanmadan önce Eğitim Bakanı olarak görev yapmaktaydı.

Ne olmuştu?

Fransa Başbakanı Élisabeth Borne, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümette yapması beklenen değişiklikler öncesi görevinden istifa etmişti.

Fransa Başbakanı Élisabeth Borne istifa etti


Borne, Mayıs 2022’de başbakan olarak atanmıştı. Macron’un ilk cumhurbaşkanlığı döneminde sırasıyla Ulaştırma Bakanı (2017-2019), Ekoloji Bakanı (2019-2020) ve Çalışma Bakanı (2020-2022) olarak görev alan Borne, Fransa 5. Cumhuriyeti’nin ikinci kadın başbakanı olarak tarihe geçti.

Bakmadan Geçme