Gazze'de Kurban Bayramında Ateşkes Olacak mı?

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü saldırılar şiddetini artırarak devam ediyor. Saldırıların aralıksız devam ettiği Gazze şeridinde yaklaşan bayram dolayısı ile Ateşkes olacak mı?

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü saldırılar şiddetini artırarak devam ediyor.

CAN KAYBI NE KADAR OLDU?

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte gerçekleştirilen 3 saldırıda 30 Filistinli hayatını kaybederken, 105 Filistinli de yaralandı.

İsrail ordusunun sivillere yönelik yoğun saldırıları sonucunda çoğu çocuk olmak üzere binlerce Filistinli yaşamını yitirdi. Açıklamada, 251 gündür aralıksız devam eden saldırılar sonucunda toplam can kaybının 37 bin 232’ye, yaralı sayısının ise 85 bin 37’ye ulaştığı bildirildi.

ATEŞKES İÇİN SON GELİŞMELER

Cezayir’in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, ABD'nin sunduğu tasarının mükemmel olmadığını, ancak Filistin halkının yaşadığı acıların son bulması için bir umut vaat ettiğini belirtti. Bendjama, “ABD tarafından sunulan tasarı lehinde oy kullandık. Çünkü bu tasarının acil ve kalıcı bir ateşkes sağlanması yönünde bir adım teşkil edebileceğine inanıyoruz” dedi.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da İsrail ve Hamas’a ateşkes teklifinin oluşturduğu fırsatı değerlendirme çağrısında bulundu. Woodward, “Kalıcı barış, hem İsrail hem de Filistin halkı için güvenlik ve istikrar sağlayacaktır. Çok fazla can kaybı yaşandı. Gazze, çaresiz bir şekilde insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Rehineler ise sekiz ayı aşkın bir süredir tutuluyor” dedi.

HAMAS MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Hamas, BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen Gazze’de kalıcı barış teklifine ilişkin karar tasarısını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Hamas, “Halkımızın ve direnişin talepleriyle örtüşen prensiplerin nasıl uygulanacağı konusunda müzakere etmek üzere kardeşlerimizle birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu teyit ediyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Gazze’de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik teklifin kabul edilmesine yönelik diplomatik girişim çerçevesinde Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından İsrail’in başkenti Tel Aviv’e gitti. 7 Ekim’den bu yana 8’inci kez İsrail’i ziyaret eden Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.

ATEŞKES AŞAMALARI BELLİ OLDU

ABD Başkanı Biden’ın geçen ayın sonunda açıkladığı üç aşamalı ateşkes planının birinci aşaması, İsrailli rehinelerin Filistinli mahkumlar karşılığında serbest bırakılmasıyla birlikte altı aylık ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze’nin yerleşim yerlerinden çekilmesi ve Filistinli sivillerinin yaşadıkları yerlere dönmesini içeriyor. İlk aşama ayrıca, Gazze Şeridi’ne insani yardımların güvenli bir şekilde girişini öngörüyor.

Teklifin ikinci aşaması, Gazze’de kalan rehinelerin İsrail ve Hamas arasında düşmanlığın kalıcı olarak sona erdirilmesine yönelik bir anlaşma ile serbest bırakılmaları ve İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesini içeriyor.

Üçüncü aşamada ise Gazze’de bir yeniden inşa planı ve hayatını kaybeden rehinelerin cenazelerinin ailelerine teslim edilmeleri yer alıyor.

BAYRAMDA ATEŞKES OLACAK MI?

Yapılan Ateşkes görüşmelerinde yaklaşan Kurban Bayramında ateşkesin olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.

 

 

Bakmadan Geçme