Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüş saat belli oldu

İlk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı'yı Dünya'ya getirecek uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan 17.05'te ayrılacağı duyuruldu.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Axiom-3 (Ax-3) ekibini Dünya'ya getirecek Dragon uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) ayrılışı Florida kıyısında hava durumunun uygun olmaması nedeniyle 3 kez ertelenmişti.

SpaceX'ten yapılan açıklamada Ax-3 ekibinin istasyondan ayrılmasının ardından bugün TSİ 17.05'te Dünya'ya dönmesinin planlandığını belirtildi.

Uzay aracının istasyondan ayrılmasının iniş bölgesindeki hava koşullarına bağlı olduğu da ifade edildi.

Dönüş yolculuğu için Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronot kendilerini bekleyen Dragon kapsülüne geçecek.

Kapıların kapatılmasının ardından istasyondan ayrılacak kapsül daha sonra kontrollü olarak yavaşlayıp dönüşe geçecek, atmosfere girişi sırasında saatte 27 bin kilometre hızla ilerliyor olacak.

Sıcaklık 7 bin derecenin üzerine çıkacak

Ses hızının 20 katını aşan bu süratte kapsülün dış katmanındaki sıcaklık 7 bin derecenin üzerine çıkıyor, bu sıcaklığa karşı SpaceX, PICA denen ısı kalkanını kullanıyor.

Atmosfere girişin ardından sürtünmenin etkisiyle yavaşlayan kapsül paraşütlerin açılmasının ardından iniş yapacak.

7 potansiyel noktadan birine iniş yapılacak

Planlı inişin ABD'nin Florida eyaletinin doğusundaki Atlas Okyanusu ve batısındaki Meksika Körfezi'nde bulunan 7 potansiyel iniş noktasından birine yapılması bekleniyor.

Dünya'ya dönüş yolculuğu yaklaşış 12 saat sürecek.

Bakmadan Geçme