Gittikçe yaygınlaşan HPV (papilloma virüsü) nedir?
HPV virüsünün kadınlarda görülen kanserlere yol açabileceği doktorların gündeminde. Bu virüsten korunmanın yolları ve daha fazlası için haberin detaylarını inceleyebilirsiniz
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Şerife Özlem Genç, 30 yaşından sonra kadınlarda mutlaka Human Papilloma Virüsü (HPV) taranması yapılması gerektiğini belirtti. Genç, HPV'nin rahim ağzını etkileyen bir virüs olduğunu ve rahim ağzı kanserine sebep olabileceğini vurguladı.
HPV'nin zamanla ilerlemesi durumunda kansere dönüşebileceğine dikkati çeken Genç, "Uzun süreli virüsün kalması rahim ağzını bozabilir. Rahim ağzı kanseri tarama programlarımız var. Bu programlar kapsamında Sağlık Bakanlığının önerdiği 30 yaşından sonra 65 yaşına kadar her 3 yılda bir smear tarama veya her 5 yılda bir smear ile HPV virüs taraması yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.HPV'nin bulgularından bahseden Genç, şunları kaydetti:"Anormal vajinal kanama ve genital bölgede ağrı olabilmektedir. Böyle durumlarda kişiler daha öncesinde tarama yaptırmamışsa smear tarama yapıyoruz. Anormal bulgularla karşılaştığımızda bu bulguları netleştirmek için kolposkopi cihazımızla incelemelerde bulunup, anormal bulguya rastlanılan bölgelerden biyopsi alıyoruz. Kanser bulgusuna rastlanılması durumunda gerekli cerrahi ve tedavi yöntemleri ile hastanemizde hastalarımıza tedavilerini uyguluyoruz."
HPV 'nin ne olduğuna bir bakalım. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan Op.Dr.Ceki Paltura'nın yazısını sizler için derledik.
HPV virüsü nedir?
Genellikle genital bölgede sık nüks eden siğil oluşumu ve kadınlarda rahim ağzında kansere neden olduğu bilinen bir virüstür. Cinsel yolla bulaşır. Bu virüsün 100’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Tip 6,11,16 ve 18 olarak adlandırılanları üst solunum yolunu da etkileyebilir.
HPV bir DNA virüsüdür. Bu virüsün en büyük özelliği içine girdiği hücrenin DNA yapısını bozarak kanser oluşumunu başlatabilmesidir. 16 ve 18 numaralı olarak adlandırılan tipleri kanser oluşumuna en sık neden olduğu düşünülen tiplerdir.
HPV’nin tanısı nasıl konur?
Tanı için öncelikle videolaringoskopi ile ses teli muayenesi yapılmalıdır. Kitlenin özellikleri not edilmelidir. Arkasından kesin tanı için hastadan genel anestezi altında biopsi alınmalıdır. Biopsi materyali hem patolojik olarak hem de mikrobiyolojik olarak incelenmelidir.
HPV’den nasıl korunurum?
Günümüzde sağlık marketinde bulunan bivalan ve quadrivalan HPV aşıları "proflaktik (koruyucu, önleyici) aşılar" olarak geçmektedir. Bu aşılar HPV kapılmadan veya kapıldıktan hemen sora kişilerin bağışıklık sistemlerinin harekete geçirilerek kanser oluşturmasını önlemeyi hedefleyen aşılardır.
Papillom tedavisi nasıl yapılır?
Bu hastalığın tedavisindeki en önemli problem sık nüks etme eğiliminde olmasıdır. Bu nedenle hasta ameliyat öncesinde hastalığın nüks edebileceğini bilmelidir. Tedavi için cerrahi aletler ile ya da lazer ile eksizyon şu anda güncel olarak kullanılan en sık yöntemdir.
Papillom tanısı konuldu. çevremdekilere bulaştırır mıyım?
Papillom tanısı olan kişiler çevre için bulaştırıcı değildir. Günlük eşyaların paylaşılması ya da tükrük veya ter gibi salgılarla HPV’ nin bulaştığı ispatlanmamıştır.