Google'da Bard devri bitti, yeni yapay zeka Gemini

Microsoft'un üretken yapay zeka markasını birleştirmek için Bing Chat'i Copilot olarak yeniden adlandırdığı gibi, Google da aynı şeyi Bard ve Duet AI için yaptı. Hizmetler artık 'Gemini' adı altında kullanılacak.

Google, yapay zeka tabanlı sohbet robotu Bard'ı Gemini olarak yeniden adlandırdı ve ücretli bir sürümü olan Gemini Advanced'i tanıttı.

Google, sohbet robotunun daha gelişmiş yeteneklere sahip ücretli bir sürümünün yanı sıra özel bir Gemini Android uygulamasını da piyasaya sürdü.

Google CEO'su Sundar Pichai bir blog yazısında, insanların Bard sayesinde şirketin en yetenekli yapay zeka modellerini doğrudan deneyimlediklerini belirterek şöyle dedi:

"İleri teknolojiyi özünde yansıtmak için Bard artık sadece Gemini olarak adlandırılacak. Web'de 40 dilde mevcut ve Android'de yeni Gemini uygulamasına, iOS'ta da Google uygulamasına geliyor."

GOOGLE ASİSTAN YERİNE GEMİNİ

Gemini Android uygulamasını indirenler, cihazlarında varsayılan asistan olarak Google Asistan'ın yerine kullanabilir. Böylece ana sayfa düğmesine uzun bastıklarında veya "Hey Google" dediklerinde telefonlarında veya tabletlerinde Asistan yerine Gemini uygulaması açılacaktır.

Bunu yapmak, ekranınızda yeni bir konuşma penceresini etkinleştirecek. Gemini'ye hızlı erişimin yanı sıra bu pencere, yeni çektiğiniz bir fotoğraf için açıklama oluşturma veya ekranınızdaki bir makale hakkında daha fazla bilgi isteme yeteneği gibi bağlamsal öneriler sunacak.

Ayrıca Gemini uygulaması aracılığıyla arama yapmaktan zamanlayıcıları ayarlamaya ve akıllı ev cihazlarını kontrol etmeye kadar yaygın olarak kullanılan Asistan özelliklerine de erişebileceksiniz. Google, gelecekte Gemini'ye daha fazla Asistan işlevi getireceğini söyledi.

İPHONE'DA GOOGLE ÜZERİNDEN KULLANILACAK

iPhone kullanıcılarına ayrı bir Gemini uygulaması sunulmayacağı açıklandı. Bunun yerine Google uygulaması aracılığıyla Gemini açma/kapatma düğmesine dokunarak asistanı etkinleştirebilecekleri belirtildi.

SADECE ABD'DE ETKİN

Gemini, bugünden itibaren ABD'de İngilizce olarak Android ve iOS'ta kullanılabilir. Gelecek hafta Google, sohbet botuna Japonca ve Korece'nin yanı sıra İngilizce olarak daha fazla yerel ayarda erişim sunmaya başlayacağını söyledi.

GEMİNİ ULTRA 1.0

Ayrıca Google, Gemini Advanced aracılığıyla en büyük ve en yetenekli yapay zeka modeli olan Ultra 1.0'ı da kullanıma açtı. Şirket bu uygulamanın önceki sohbetlerdeki bağlamı hatırlama yeteneği ile daha uzun ve daha derinlemesine görüşmeler yapabildiğini iddia ediyor.

Gemini Advanced'in "kodlama, mantıksal akıl yürütme, incelikli talimatları takip etme ve projeler üzerinde iş birliği yapma gibi son derece karmaşık görevlerde çok daha yetenekli olduğu" da belirtiliyor.

Gemini Advanced 150 ülke ve bölgede İngilizce olarak yayınlandı. Fakat ücretsiz değil. Erişmek için yeni Google One AI Premium Planına kaydolmanız gerekiyor. Fiyatı ise iki aylık ücretsiz deneme süresinden sonra aylık 20 dolar olarak açıklandı.

Gemini Advanced'in yanı sıra bu abonelik, 2 TB depolama alanı ve VPN dahil Google One Premium Planına ait her şeyi içeriyor. Aboneler ayrıca yakın gelecekte Gemini'yi Gmail, Dokümanlar, Slaytlar ve E-Tablolar gibi uygulamalarda da kullanabilecek.

Google, Gemini Advanced ve diğer yapay zeka ürünlerini geliştirirken önyargı ve güvenli olmayan içerik gibi endişeleri azaltmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme