• Haberler
  • Ekonomi
  • Gram Altın Durdurulamıyor! Gözünü 3 bin Liraya Dikti

Gram Altın Durdurulamıyor! Gözünü 3 bin Liraya Dikti

Dünyanın en güvenli yatırım araçlarının başında gelen altın rekor üstüne rekor kırıyor. Gram altın güne 2 bin 933 TL ile başlarken gün içinde 2 bin 941 TL'ye kadar yükseldi. Gram altınla birlikte çeyrek altın fiyatı ne kadar sorusunun cevabı da merak konusu oldu.

Fed’in jumbo faiz indirimi sonrası tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugünkü konuşması öncesinde yeniden rekor tazeledi.

ABD ekonomisine ilişkin artan resesyon endişeleri, Fed’in dört yıl sonra faizleri indirmesine yol açmıştı. Faiz indirim kararı ise altında yeni rekor seviyeleri beraberinde getirmişti.

Öte yandan Orta Doğu'da devam eden gerilim de piyasalarda risk iştahının azalmasına yol açarak, güvenli liman altına olan talebin artmasına ve altın fiyatlarının yeni rekor seviyelere ulaşmasına destek olmuştu.

Bu gelişmelerin ardından bugün itibarıyla ons altın tüm zamanların zirvesini 2 bin 671 dolara çıkarırken, değeri ons altın ve Dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise yeni rekor seviyesini 2 bin 933 TL’ye çıkardı.

Gram altın gün içinde 2 bin 941 seviyesine kadar yükseldi.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Gram altının yükselişi çeyrek altını da etkiledi. Küçük yatırımcının ve düğün yapacak vatandaşların en çok tercih ettiği ziynet eyşalarından birisi olan çeyrek altın 5 bin TL'yi aştı. 

Serbest piyasada çeyrek altının satış fiyatı 5 bin 100 TL'ye kadar yükseldi.

Uzmanlar artık altın fiyatlarının jeopolitik gerginliklerin ekseninde hareket edeceğini belirterek, 2025'te gramın 4 bin lirayı aşacağını öngörüyor.

Yıl boyunca jeopolitik gerginlikler ve merkez bankalarının altın alması nedeniyle rekorlar kıran altın, geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizi 50 puan birden indirmesiyle rekordan rekora koştu. Dün itibarıyla 24 ayar gram altın 3 bin liralık barajı aşarak serbest piyasada 3 bin 30 lirayı test etti. Ons (31.1 gram) altın 2 bin 670 dolara yükseldi. Gram altın yılbaşında 2 bin lira seviyelerindeydi. Sadece 9 ayda 1.000 lira artarak 3 bin lirayı gördü. Yani yaklaşık yüzde 50'yi aşan bir artış yaşandı.

Bakmadan Geçme