• Haberler
  • Dünya
  • Güney Kıbrıs'ı Vurmakla Tehdit Eden İran'a Cevap Gecikmedi!

Güney Kıbrıs'ı Vurmakla Tehdit Eden İran'a Cevap Gecikmedi!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Christodoulides, Hizbullah lideri Nasrallah'ın tehditlerine ilişkin açıklamasında Güney Kıbrıs'ın hiçbir şekilde savaşa dahil olmadığını, sorunun değil çözümün bir parçası olduğunu söyledi.

İsrail ve Lübnan arasında tansiyon yükselirken Hizbullah lideri Nasrallah, Güney Kıbrıs'ı da tehdit etti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Christodoulides, Nasrallah’ın tehdidine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

HİÇBİR SAVAŞA DAHİL OLMADIK

Hizbullah liderinin açıklamalarını okuduğunu ifade eden Christodoulides,“Buna cevabım, Güney Kıbrıs’ın savaşa hiçbir şekilde dahil olmadığıdır. Güney Kıbrıs sorunun değil çözümün bir parçasıdır. Örnek olarak (Gazze'ye) insani koridor aracılığıyla ortaya konan rolümüz, yalnızca Arap dünyası tarafından değil, tüm uluslararası toplum tarafından bilinmektedir” dedi. Christodoulides, hem Lübnan hükümeti hem de İran hükümeti ile bir iletişim kanalı bulunduğunu belirtti.

AÇIKLAMA HİÇ HOŞ DEĞİL

Nasrallah'ın açıklamalarından endişe duyup duymadığı sorulan Christodoulides, söz konusu açıklamaların hoş olmadığını, ancak bu açıklamaların Kıbrıs'ınaskeri operasyonlara katıldığı imajını verme girişimiyle örtüşmediğini söyledi.
Christodoulides Nasrallah'ın ifadeleri hakkında yabancı liderlerle temas kurup kurmadığına ilişkin ise “Elbette, diplomatik yol üzerinden kuruldu. Ancak tekrar ediyorum, Güney Kıbrıs’ın eylemleri gizli değil, açık bir şekilde yapılıyor” ifadelerini kulland

GERİLİMİ ARTTIRMA POTANSİYELİNDELER

Hizbullah lideri Nasrallah'ın Güney Kıbrıs'ı tehdit eden açıklamaları, bölgedeki gerilimi artırma potansiyeline sahiptir. Nasrallah'ın, Kıbrıs'ın İsrail'e havaalanlarını ve üsleri açarak Lübnan'ı hedef almasına yardım ettiği iddiasıyla Güney Kıbrıs'ı savaşın bir parçası olarak gördüğünü belirtmesi dikkat çekicidir. Bu açıklamalar, Güney Kıbrıs'ın İsrail ile olan savunma iş birliği anlaşmasının bir sonucu olarak olası bir çatışmada nasıl bir konum alacağı konusunda soruları gündeme getirebilir.

Nasrallah'ın açıklamaları ayrıca Hizbullah'ın savaş kapasitesi ve hazırlıkları hakkında da bilgi vermektedir. 100 binden fazla savaşçıya sahip olduklarını ve en kötü senaryoya göre hazırlandıklarını belirtmesi, bölgedeki çatışma potansiyelini artırabilir.

Ancak Nasrallah'ın, "topyekun bir savaş durumunda İsrail'deki hiçbir yerin Hizbullah'ın saldırılarından kurtulamayacağı" yönündeki açıklamaları, bölgede olası bir çatışmanın sonuçlarının ne kadar tehlikeli olabileceğini de göstermektedir.

Bakmadan Geçme