• Haberler
  • Siyaset
  • Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış Hakkında 19 Yıl Hapis Kararı Verilmesinin Ardından Olaylar Çıktı!

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış Hakkında 19 Yıl Hapis Kararı Verilmesinin Ardından Olaylar Çıktı!

Geçtiğimiz günlerde yerine kayyım atanan Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın yargılandığı dava görüldü. Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Karar sonrası Hakkari'de protestolar başladı.

NE OLMUŞTU?

Akış, 2014 yılında hakkında açılan bir davada 'Silahlı terör örgütünü yönetmek', 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Örgüt propagandası yapmak' suçlarından yargılanıyordu.

Bugün Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 61'inci duruşmada savunma yapan Akış, dosyanın "siyasi" saiklerle gündeme getirildiğini kaydetti ve, "Başım dik. 53 yaşındayım, bunca yıldır mücadele ediyorum ve mücadele etmeye devam edeceğim" dedi.

DEM Parti hapis cezası kararına tepki gösterdi. Partinin X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Hakkari Belediye Eş Başkanımız Mehmet Sıddık Akış'a, kayyım gaspına gerekçe yapılan ve düzmece delillerle oluşturulan, teknik olarak çökmüş bir davada 19 yıl 6 ay ceza verildi. AKP-MHP'nin talimatlı yargısının hukuku ayaklar altına alan kararları yok hükmündedir" ifadeleri kullanıldı.

HAPİS KARARI ARDINDAN HAKKARİ'DE OLAYLAR ÇIKTI

Hakkari'de, yerel halkın adliye binasına yürüyüşü sırasında polisin biber gazı kullanarak müdahalede bulunduğu ve çıkan olaylarda gerilimin arttığı bildirildi. Cumhuriyet Caddesi'nden destek için gelen polis güçlerine halkın tepkisini çeken bu müdahale, DEM Parti milletvekillerinin de protestosuna sahne oldu. Kararın açıklanmasının ardından, Tülay Hatimoğulları, Mehmet Bayındır gibi isimlerin de yer aldığı bir grup milletvekili, Adliye binasına yürümek istedi ancak çevik kuvvet ekipleri tarafından engellendi.

Grup, önce Bulvar Caddesi'ne sonra da Hükümet Konağı'na yönelmek zorunda kaldı. Hakkari Valiliği önünde ise polis tarafından kurulan abluka altında bir saati aşkın süre tutulan heyet, bu süre zarfında eylemlerine devam etti. Kentte güvenlik önlemleri artırılırken, jandarma birlikleri de kent merkezine indi ve Valilik girişine konuşlandı.

Olaylar sırasında Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez gözaltına alınmak istendi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları'nın yaptığı açıklamada, "Saray halka karşı savaş başlattı. Bu, kabul edilemez bir durum" ifadelerini kullandı ve kayyım atamalarını eleştirdi. Hatimoğulları, kayyım uygulamalarının bir darbe olduğunu belirtti ve AKP hükümetini her gün bir darbeye imza atmakla suçladı. Hatimoğulları, "Hepsinin yargılanacağı günü bekliyoruz. Biz yolumuza devam edeceğiz ve Hakkari halkının yanında, kayyımın karşısında durmaya devam edeceğiz" diyerek duruşlarını net bir şekilde ortaya koydu.

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme