• Haberler
  • Dünya
  • Hamas İsrail'e Sinvar ile Gözdağı Verdi! Ateşkes Görüşmeleri Rafa mı Kalkacak?

Hamas İsrail'e Sinvar ile Gözdağı Verdi! Ateşkes Görüşmeleri Rafa mı Kalkacak?

İran'da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin yerine, hareketin Gazze Şeridi sorumlusu Yahya Sinvar'ın seçildiği bildirildi. Sinvar'ın Hamas'ın liderliğine getirilmesinin ardından uzun süredir devam eden ateşkes anlaşmaları rafa mı kalkacak? sorusunu da akıllara getirdi.

Hamas’ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Hamas, şehit lider İsmail Heniyye'nin yerine, hareketin siyasi büro başkanlığına Komutan Yahya Sinvar'ı seçtiğini ilan ediyor.” ifadeleri kullanıldı.

Hamas'tan 3 Ağustos’ta yapılan açıklamada, suikasta uğrayan Siyasi Büro Başkanı Heniyye'nin yerine geçecek yeni ismi belirlemek için istişarelere başlandığını duyurulmuştu.

Hamas yetkilisi Mahmud Merdavi ise yaptığı açıklamada “Yahya Sinvar, oy birliğiyle Hamas liderliğine seçilmiştir ve bu seçimin açık ve net mesajları vardır.” ifadelerini kullandı.

Mervani'nin açıklamaları, Hamas'ın İsrail'e Sinvar ile gözdağı verdiği şeklinde yorumlandı.

HAMAS TARİHİNDE BİR İLK!

Hamas'ın askeri kanadının komutanı olan Sinvar, Hamas'ın siyasi kanadının da yöneticisi oldu. Hamas, böylelikle tarihinde ilk kez askeri kanadın komutanını siyasi kanadın da yöneticiliğine getirmiş oldu.

Şuana kadar siyasi kanat ile askeri kanat birbirinden bağımsız olarak yönetiliyordu
Bu görevlendirme ile iki kanat fiili olarak birleştirilmiş oldu.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ RAFA MI KALKACAK?

Sinvar’ın liderlik tarzı, Haniye’nin daha diplomatik yaklaşımından farklı olarak daha agresif ve uzlaşmaz olduğu biliniyor.

Bundan sonraki süreçte Hamas'ın nasıl bir aksiyon alacağı da tüm dünyada merak konusu oldu.

Hamas içinde Sinvar’ın yükselişi, örgütün daha sert bir çizgiye kayabileceğinin işareti olarak görülüyor. Bu durumun, İsrail ve uluslararası toplumla olası müzakerelerin daha zorlaşabileceği yönünde yorumlanıyor.

Öte yandan, Sinvar’ın pragmatik yönü de vurgulanıyor. Bazı analistler, onun “aşırı derecede sert ama aynı zamanda acımasızca pragmatik” olduğunu belirtiyor.

Haniye’nin ölümü, Hamas’ın dış ilişkilerini etkileyeceği öngörülüyor. Sinvar’ın daha içe dönük profili, örgütün uluslararası bağlantılarını zayıflatabilir. Fakat Sinvar’ın İsrail ile yapılan müzakerelerde kilit rol oynadığı biliniyor. Hamas ile İsrail arasında yürütülen müzakerelerde Hamas adına son onay mercii olduğu iddia ediliyor. Bu deneyim ve pragmatik kişiliği, gelecekteki olası görüşmelerde kendisini müzakere masasında daha önemli bir figür haline getirebilir.

Sinvar’ın liderliği altında Hamas’ın iç dinamikleri değişebilir. Diasporadaki liderler yerine Gazze’deki kadroların ön plana çıkması bekleniyor.

Yaşanan gelişmeler sonrasında İsrail ile Hamas arasında uzun süredir konuşulan ateşkes anlaşmalarının da rafa kaldırılacağı belirtiliyor.

Hamas'ın lideri İsmail Heniyye, 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramıştı.

Bakmadan Geçme