• Haberler
  • Gündem
  • Her Gün, 2 Bin Çöp Kamyonuna Eşdeğer Plastik Sulara Atılıyor

Her Gün, 2 Bin Çöp Kamyonuna Eşdeğer Plastik Sulara Atılıyor

Doğada yok olma süresi en uzun olan atık maddelerin başında gelen plastikler, sulara atılarak içme suyu sıkıntısının yaşandığı bir çağda bu sorunu içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Her gün, 2 bin çöp kamyonuna eş değer plastiği okyanuslara, nehirlere ve göllere atıyoruz. Okyanusta yüzen kıta büyüklüğünde bir plastik adasının, bu yüzyıl insanının eseri olması vicdanlarımıza sığıyor mu? Gelecek nesillere olan sorumluluğumuz bağlamında sürdürülebilirlikle ilgili somut adımlar atmalıyız" dedi.

'30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü'nün ikincisi, Türkiye'nin de iş birliğiyle, Kenya'nın başkenti Nairobi'deki Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi'nde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

BM Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen, etkinlikte yaptığı konuşmada metal, mineral, gıda ve suyun temel kaynaklar olduğunu belirterek, her yıl 2 milyar tondan fazla kentsel katı atığın oluştuğuna dikkati çekti. Andersen, daha iyi bir gelecek şansını çöpe attıklarına işaret ederek, sürdürülebilir olmayan tüketim ve üretimin iklim değişikliğine, doğa ve biyoçeşitlilik kaybı ve kirliliğine yol açtığını söyledi.

'Uluslararası Sıfır Atık Günü'nün dünyanın sonsuza kadar kaynak verip karşılığında kirlilik alamayacağını hatırlattığını belirten Andersen, sıfır atık toplumuna ulaşmanın, sorunun boyutunu azaltmakla başladığını kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, etkinliğe video mesaj gönderdi. Mesajında 'Sıfır Atık' yaklaşımının yaygınlaştırılmasıyla ilgili çalışmalara dikkati çeken Emine Erdoğan, "Değerli 13 üyeden oluşan Danışma Kurulu kapsamındaki çalışmalarımız, iyi uygulamaların paylaşılması başta olmak üzere, Sıfır Atık yaklaşımının yaygınlaştırılması çerçevesinde yoğun bir şekilde devam ediyor" ifadesini kullandı.

'SIFIR ATIK GÜNÜ'NÜ KUTLUYORUM'

Emine Erdoğan, BM Sıfır Atık Kararı'yla ilan edilen '30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü'nün önemli bir fırsat oluşturduğunu belirterek, "Ortak evimiz dünyayı daha yaşanabilir bir yer yapmak için vaktini ve emeğini ortaya koyan bütün çevre gönüllülerinin 'Sıfır Atık Günü'nü kutluyorum" dedi.

'BU ÖZEL GÜNDE TÜRKİYE BAYRAK TAŞIYICISI OLDU'

Uluslararası Sıfır Atık Günü'ne yönelik, BM İnsan Yerleşimleri Programı (UN Habitat) ve UNEP başta olmak üzere, uluslararası kuruluşların değerli işbirliğiyle düzenlenen tüm etkinliklerin hayırlara vesile olmasını dileyen Emine Erdoğan, dünyanın dört bir yanındaki diplomatik temsilciliklere de Türkiye'nin bayrak taşıyıcısı oldukları bu özel günde etkinlikleri ve çalışmalarıyla sundukları katkıdan dolayı yürekten teşekkür etti.

'GEÇMİŞİN KALINTISI OLDUĞU BİR GELECEĞİ İNŞA EDEBİLİRİZ'

Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Subutay Yüksel, etkinlikte yaptığı konuşmada, '30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü'nün ikinci yıl dönümünü kutlamak için bir araya geldiklerini hatırlatarak, Nairobi'nin 'çevrenin dünya başkenti' olduğunu söyledi.

Büyükelçi Yüksel, katılımcılara 'Sıfır Atık' konusunun ulusal ve uluslararası boyutları hakkında ayrıntılı bilgi sundu.

BM VİYANA OFİSİ'NDE 'ULUSLARARASI SIFIR ATIK GÜNÜ' PROGRAMI DÜZENLENDİ

Avusturya'daki Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi'nde, Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' dolayısıyla program düzenlendi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 77/161 sayılı ve 105 ülkenin ortak sunucu olduğu kararıyla 30 Mart'ın 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' olarak kabul edilmesi kapsamında, BM Viyana Ofisi'nde Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle geçen yıl olduğu gibi bu sene de etkinlik gerçekleştirildi. Programa, sıfır atık konusunun farklı boyutlarını, dünyanın çeşitli bölgelerindeki durum ve uygulamalar çerçevesinde ele almak amacıyla Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinden (UNODC) yetkililerinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB), Sudan ve Brezilya daimi temsilcileri katıldı. 

'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKLE İLGİLİ SOMUT ADIMLAR ATMALIYIZ'

Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı olarak BM çatısı altında sıfır atığı hedefleyen çalışmanın küresel liderliğini yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın 'Uluslararası Sıfır Atık Günü'ne ilişkin video mesajı programda paylaşıldı. Emine Erdoğan, "İklim değişikliğinin ve çevre kirliliğinin sonuçlarını acı tecrübelerle öğrenen bizler, bir yandan bu sınamalarla mücadele etmeli, diğer yandan gelecek nesillere olan sorumluluğumuz bağlamında sürdürülebilirlikle ilgili somut adımlar atmalıyız" diye konuştu.

'BİZİ BESLEYEN TOPRAK, KİMYASAL  ATIKLARIMIZ YÜZÜNDEN YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR'

Anadolu'nun hayranlık uyandıran doğal zenginliğinin nice şiire, hikayeye, tabloya ilham olduğunu belirten Emine Erdoğan, şunları söyledi:

"Geçmişteki hayranlık uyandıran, tabiatla hürmet eksenindeki ilişki günden güne terk edilirken, gelecek nesillere nasıl bir dünya bıraktığımızı düşünüyorum. Bize cömertçe bereketini sunan akarsular, yanlış tüketim neticesinde yok olma tehlikesi yaşarken, bizi tevazuuyla besleyen toprak, kimyasal atıklarımız yüzünden yaşam mücadelesi veriyor.

​'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN VE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI'

Emine Erdoğan, hava kirliliğinin, her yıl 7 milyon insanın hayatını kaybetmesine yol açtığını, 1970'ten bu yana küresel yaban hayatı popülasyonunun yüzde 70 azaldığını, dünyanın, insanlığın her yıl ürettiği 2 milyar ton atığı sırtında taşıdığını aktararak, "Her gün, 2 bin çöp kamyonuna eş değer plastiği okyanuslara, nehirlere ve göllere atıyoruz. Okyanusta yüzen kıta büyüklüğünde bir plastik adasının, bu yüzyıl insanının eseri olması vicdanlarımıza sığıyor mu? Şayet insanlık, gerçek anlamda bir ilerleme kaydediyor olsaydı, bu ilerlemenin dünyayı daha medeni ve insani bir yer yapması gerekmez miydi? İklim değişikliğinin ve çevre kirliliğinin sonuçlarını acı tecrübelerle öğrenen bizler, bir yandan bu sınamalarla mücadele etmeli, diğer yandan gelecek nesillere olan sorumluluğumuz bağlamında sürdürülebilirlikle ilgili somut adımlar atmalıyız. İşte bu düşüncelerle, tohumlarını 2017 yılında attığımız 'Sıfır Atık' Hareketi'nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Kararı'yla küresel bir harekete dönüşmesinden büyük memnuniyet duyuyorum."

Bakmadan Geçme