• Haberler
  • Sağlık
  • Hiperaktivite Ve Dikkat Eksikliği Nedir? Çocuğunuzda Bu Belirtiler Varsa Profesyonel Destek Almalısınız!

Hiperaktivite Ve Dikkat Eksikliği Nedir? Çocuğunuzda Bu Belirtiler Varsa Profesyonel Destek Almalısınız!

Çocukluk dönemlerinde yaygın görülen ve bazen ebeveynleri endişelendiren hiperaktivite nedir? Hiperaktivite oranı gün geçtikçe artıyor! Peki nedir bu hiperaktivite? Belirtileri nelerdir?

HİPERAKTİVİTE NEDİR?

Hiperaktivite , olağandışı hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumuna denilmektedir. Diğer bir deyişle ise çocukların kendini kontrol edemediği psikolojik bir hastalıktır.

Hiperaktivite Ve Dikkat Eksikliği Nedir? Çocuğunuzda Bu Belirtiler Varsa Profesyonel Destek Almalısınız!

DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan çocuklar dikkatini toparlamakta veya bir yerde sabit durmakta zorlanabilirler. DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan bazı çocuklar sadece ev hayatı değil aynı zamanda okul hayatlarında da sorunlarla karşılaşabilirler.

HİPERAKTİVİTE BELİRTİLERİ

DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu), çocukların farklı şekillerde hareket etmesine neden olabilir. DEHB olan çoğu çocuğun konsantre olma ve dikkat etme sorunları vardır. Bazıları hala sınıfta otururken ve sıralarını beklerken sorun yaşayabilir. Diğer çocukların ellerini kaldırma şansı bulmadan önce cevapları söyleyebilirler.

Hiperaktivite Ve Dikkat Eksikliği Nedir? Çocuğunuzda Bu Belirtiler Varsa Profesyonel Destek Almalısınız!Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliğinin genel özelliklerini şöyle özetleyebiliriz:

  • Sabit hareket
  • Saldırgan davranış
  • Dürtüsel davranış
  • Dikkat dağınıklığı
  • Okulda veya işte zorluklara yol açmak
  • Arkadaşlar ve aile ile ilişkileri zorlamak
  • Kazalara ve yaralanmalara yol açar
  • Alkol ve madde bağımlılığı riskini arttırmak

Günümüzde dikkatini toplamakta güçlük yaşayan, dürtüsel olan, düzensiz aşırı hareketliliği bulunan çocuklara sıklıkla hiperaktivite tanısı konuyor. Hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin nedenleri hakkında da çokça tartışmalar yapılıyor. Tedavi sürecinde sıklıkla ilaç kullanımı da konunun tartışılan bir başka boyutu. Oysa hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin tanı ve tedavisi, bütüncül bir yaklaşım ile ele alınıp takip edilmeli, ilaç tedavisi son çare olarak tercih edilmeli.

DEHB İÇİN NE YAPMALI?

Çocuklar için yıllar içerisinde kazanılmış bu alışkanlığı terk etmek ve doğal iyileşme mekanizmasının aktifleşmesi ne çocuklar, ne de ebeveynler için kolaydır. Anne-baba çocuğuna ‘Artık ağlayabilirsin, seni üzen şeyleri söyleyebilirsin’ dediklerinde, çocuğun bunu kabul edip hemen açılması zor olabilir. Çocuğun ağlayabilmesi için anne babasının onu anlayacağı, destekleyeceği, yanında olup sakinleştireceğine dair güven duygusunun gelişmesi gereklidir. Bunun için de sabırlı olunmalıdır. Bu süreçte uzmanlar tarafından destek almak, işinizi kolaylaştıracaktır.

Hiperaktivite Ve Dikkat Eksikliği Nedir? Çocuğunuzda Bu Belirtiler Varsa Profesyonel Destek Almalısınız!

 

Bakmadan Geçme