• Haberler
  • Siyaset
  • HÜDA PAR Anayasa'nın 4'üncü Maddesine Neden Karşı?

HÜDA PAR Anayasa'nın 4'üncü Maddesine Neden Karşı?

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu bir televizyon kanalının canlı yayınında yaptığı açıklamalarla Anayasa'nın değiştirilemez olan ilk dört maddesine dikkat çekti.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu bir televizyon kanalının canlı yayınında Anayasa'nın 4. maddesinin kaldırılmasını istediklerini belirtti.

Yapıcıoğlu, şunları söyledi:

"Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Biz, anayasanın 4'üncü maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha. Anayasa'nın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasa'da değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasa'nın 4. maddesine karşıyız. Tamam mı anladınız mı? 4. madde gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Diğer maddeleri oturalım beraber yazalım. İlk 4 madde değil, 4. madde."

HÜDA PAR 4.MADDEYE NEDEN KARŞI?

HÜDA PAR'ın kaldırılmasını istediği ilgili Anayasa maddesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini ortaya koyan ilk üç maddenin değiştirilemezliğini vurguluyor. Dolayısıyla dördüncü madde değiştirildiğinde ilk üç maddenin de değiştirilemez özelliği kalkmış oluyor.

HÜDA PAR'ın ideolojisi İslam kimliğini ve İslam ümmetini temel almaktadır. HÜDA PAR'ın Kürt milliyetçisi olduğu yönündeki iddialar parti sözcüsü Serkan Ramanlı tarafından reddedildi. 

Sosyal medyadan bu konuya ilişkin tepkiler yağdı. Kullanıcılar: "Anayasanın 4.maddesini değiştirmeye kalkmak Cumhuriyeti yıkmaya teşebbüs etmektir." şeklinde tepkiler gösterdi.

HÜDA-PAR Anayasanın 4'üncü Maddesine Neden Karşı?

ANAYASA'NIN İLK 4. MADDESİ

I. Devletin şekli

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Bakmadan Geçme