Husiler Arap mı? Husilerin Aslı Ne? Husi Ne Demek?

Tüm dünyanın gündemine oturan Yemenli Husiler merak edilen ve araştırılanlardan oluyor. ABD ve İsrail ile İngiltere'nin savaş açtığı Husiler'in Araplarla olan bağlantısı merak ediliyor.

Husiler kimdir?


Yemen'in kuzeyindeki Sada'da mukim Husi ailesi, 1990'ların sonunda Şii mezhebinin Zeydi kolu için bir canlanma hareketi başlattı. 

Zeydiler, Şii mezhebi içerisinde Sünniliğe en yakın grup olarak biliniyor. 

Yemen hükümeti ile sık sık sorun yaşayan ve silahlı bir güç haline gelen Husiler, ulusal ordu ile zaman zaman gerilla savaşına girdi, Suudi Arabistan'la sınır çatışamaları yaşadı. 

Hareketin lideri Abdulmelik el Husi, Yemen'in kuzeyindeki Sada ilinde 1979 yılında dünyaya geldi. 

Abdulmelik el-Husi, Şii Zeydî azınlığın ülkedeki önemli isimlerinden Bedreddin el Husi'nin oğlu.

 

Arap Baharı ve Husiler


Yemen'de 2011 yılında başlayan dönemin Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih karşıtı halk gösterileri, (Arap Baharı) Husilere siyasi varlıklarını güçlendirebilecekleri fırsatlar sundu. 

Bugün elde ettikleri güç yönündeki ilk adımları ise Abdulmelik el Husi'nin, 2014 yılında destekçilerine hükümetin petrol fiyatlarını yükseltmesi sonrası başkent Sana'ya ilerleme talimatıyla atıldı.

Ülkenin merkezine doğru ilerleyen Husiler 19 Eylül 2014'te başkent Sana'ya saldırdı. 

İran tarafından uzun süre gizli bir şekilde silah desteği sağlanan gruba mensup savaşçılar, 21 Eylül'de şehrin içlerine girerek önemli noktaları ve hükümet binalarını ele geçirdi. 

Husiler, başkent Sana ve çevre vilayetleri Zemar, İbb, Reyme, Mahvit ve Amran'ın yanı sıra Sada, Hacce ve Hudeyde vilayetlerinin merkezi ile Beyda ve Cevf'in bir bölümünü elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ve Yemen Başkanlık Konseyi, ülkenin güneybatısında Taiz vilayetine bağlı stratejik Babu'l Mendeb ilçesinden Umman sınırına kadar uzanan Arap Denizi kıyısındaki sahil kentlerinin tümünde kontrolü elinde bulunduruyor.

Geçici başkent Aden başta olmak üzere güneydeki Taiz, Ebyen, Lahic, Hadramevt, Mahra vilayetlerini denetiminde tutan bu güçler, ayrıca ülkenin petrol zengini Marib kentinin yanı sıra Cevf'in bir kısmı ile Dali ve Şebve illerini kontrol ediyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Aden yönetimine paralel olarak farklı isimler altında eğitip desteklediği Güney Geçiş Konseyi’ne bağlı güçler, ülkenin batı kesiminde Taiz'in sahil ilçelerinden başlayıp güneydeki Aden, Ebyen, Şebve ve Hadramevt'in kıyı bölgelerinde aktif olarak öne çıkıyor.

Yemen'deki çatışmalarda taraflardan biri de El-Kaide. Arap Yarımadası’nın en güçlü yapılanmalarından birine sahip örgüt, ağırlıklı olarak çöl bölgeleri ve bazı sahil kentlerinde etkinliğini sürdürüyor.

Bakmadan Geçme