İftar gelenekleri UNESCO'nun kültürel miraslar listesine girdi
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, (UNESCO) iftar yemeğini somut olmayan kültürel miras olarak kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, haberi sosyal medya hesabından “müjde” olarak duyurdu.
Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “UNESCO’dan beklenen müjde geldi. UNESCO'nun koruma altına aldığı yeni kültürel değerlerimiz hayırlı olsun. İftar gelenekleri, sedef kakma sanatı, tezhip sanatı, mey/balaban zanaatkarlığı ve icrası. Türkiye aynı zamanda, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’nde 30'a ulaşan kültürel değeriyle en çok unsur kaydettiren 2’nci ülke oldu.” İfadelerine yer verdi.
İftar yemeğinin kültürel miras listesine alınmasına ilişkin UNESCO tarafından da açıklama yapıldı.
UNESCO'dan yapılan açıklamada, "(İlgili ülkelerde eftari veya iftor olarak da adlandırılan) iftar, tüm dini ve törensel ritüeller yerine getirildikten sonra, Ramazan ayı boyunca gün batımında yapılır." ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın devamında şu bilgiler yer aldı; “İftar genellikle aile ve toplum bağlarını güçlendiren ve karşılıklı yardımlaşma, dayanışma ve sosyal alışverişi teşvik eden toplantılar veya yemekler şeklini alır. İftar pratiğinin genellikle aile içinde aktarılır ve geleneksel yemeklerin bileşenlerini hazırlama görevinin genellikle çocuklara ve gençlere verilir. İftarla ilgili tören ve ritüeller, Ramazan ayı boyunca oruç tutması gerekmeyen kişiler tarafından da uygulanır."
İftar geleneklerinin kültürel miras listesinde yer alması için Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan ve İran'ın başvuruda bulunduğu belirtildi.