• Haberler
  • Ekonomi
  • İhracatta Rekor! Tüm Zamanların En Yüksek Rakamına Ulaşıldı

İhracatta Rekor! Tüm Zamanların En Yüksek Rakamına Ulaşıldı

İhracatta rekora doymayan Türkiye, Mayıs ayında da bir rekora daha imza attı. Mayıs ayında gerçekleştirilen ihracat rakamları itibariyle tüm zamanların en yüksek Mayıs ayı ihracatına ulaşılmış oldu.

Türkiye'nin en önemli döviz girdisini oluşturan ihracatta yeni bir rekor kırıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mayıs ayı ihracat rakamları itibariyle tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşıldığını açıkladı.

Bolat, ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Gururla ifade etmeliyim ki, mayıs ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artış ile 24 milyar 75 milyon dolar olmuş ve tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracatı olarak kayıtlara geçmiştir. Bu rekor, Cumhuriyet tarihimizde yeni bir rekoru da beraberinde getirmiştir. 24,1 milyar dolarlık mayıs ayı ihracatımız aynı zamanda, tüm ayların en yüksek aylık ihracat değeri olmuştur." dedi.

Bolat ayrıca, yıllıklandırılmış ihracatın ise 260,1 milyar dolar ve bir önceki yıla göre yüzde 2,3 artış ile cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, açıklamasında şunları söyledi:

İTHALATTA YÜZDE 10.3'LÜK DÜŞÜŞ

"Bu üç önemli rekoru söyledikten sonra yine olumlu gelişmelere devam etmek istiyorum. Gerek dış ticaret açığımızın azalması gerekse ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmesi de vereceğimiz müjdeli haberleri oluşturmaktadır. İthalatımızda mayıs ayında tam yüzde 10.3'lük azalma başarıldı. Bu da 3.5 milyar dolarlık bir azalma demektir. 34.1 milyar dolardan 30.6 milyar dolara ithalatımızı azaltmayı başardık.

DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ YÜZDE 48 AZALDI

Mayıs ayında yüzde 48 oranında dış ticaret açığımız azaldı tam 6.5 milyar dolara geriledi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı hızlı bir yükseliş kaydetti. 15 puan artışla yüzde 63.4'ten yüzde 78.7'ye yani 15.3 puanlık artışla yüzde 78.7'lik ihracatın ithalatı karşılama oranına yükseldik.

2024'ÜN İLK 5 AYINDA İHRACAT YÜZDE 4.5 ARTTI

2024'ün ilk 5 ayında ihracatımız yüzde 4.5 artarak yaklaşık 107 milyar dolara yükseldi. İlk 5 ayda net 4.6 milyar dolar ihracat artışı sağlamış olduk.

İLK 5 AYDA İTHALAT YÜZDE 9.2 AZALDI

İlk 5 aya baktığımızda yüzde 9.2 azalışla 143 milyar 674 milyon dolara ithalatımız geriledi."

Bakmadan Geçme