İkinci Öğretimler Neden Kapatıldı? Neden Artık Öğrenci Almayacak?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu. Geçen yıl 1308 ikinci öğretim programına 80 bin öğrenci yerleşmişti. Peki, İkinci öğretimler neden kapatıldı? İşte detaylar:
Son dönemlerde gündeme gelen devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılma durumu merak konusu oldu. Devlet üniversitelerinde bir dönem sona erdi. Öğrencilerin akşam saatlerinde eğitim almasına olanak sağlayan 2. öğretim programları tamamen kapatıldı.
NEDEN KAPATILDI?
YÖK Başkanı Erol Özvar, yaptığı açıklamada "Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir" dedi. Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını istendiğini belirtti.
Öte yandan; mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlarda kontenjanları azaltma kararı da alındı.
İkinci öğretim programlarının kapatılmasının sebebi olarak uzmanlar, öğrencilerin daha az başarı ile üniversite kazanması ve herkesin üniversite okuyor hale gelmesinden dolayı bir tedbir olduğunu ifade ediyor.
EKONOMİK YÖNÜ DE VAR!
Ayrıca akşam öğrencileri için devlet öğretim görevlilerine, diğer çalışan elemanlara çok fazla ödeme yapıyordu. Ancak öğrenciden aldığı harçların yeterli olmadığı da devamlı gündemde idi. Bu da diğer bir sebep olarak biliniyor.
Bununla birlikte öğretim kadrolarında büyük açıklar bulunuyor. Derslere girecek öğretim görevlilerinin sayısıyın az olmasından dolayı yeni istihdam gerekiyor. Ancak bütçeden dolayı üniversitelere alımlar iyice düşürüldü. Kadronun az olmasının da bu kapatma kararında etkili olduğu biliniyor.