• Haberler
  • Gündem
  • Incel Nedir? Semih Çelik'in Incel Gruplarla Mesajlaşmaları Ortaya Çıktı! Cinayeti Nasıl Tasarladı?

Incel Nedir? Semih Çelik'in Incel Gruplarla Mesajlaşmaları Ortaya Çıktı! Cinayeti Nasıl Tasarladı?

Türkiye kan donduran olayın faili Semih Çelik isimli caninin Eyüpsultan'da Ayşenur Halil'i, Fatih'te ise İkbal Uzuner'i öldürdükten sonra Edirnekapı'daki surlardan atlayarak intihar etmesini konuşuyor. Katilin telefonunda yapılan incelemede

Türkiye cuma günü İstanbul'da yaşanan kan donduran cinayeti konuşmaya devam ediyor. Semih Çelik isimli cani Eyüpsultan'da Ayşenur Halil'i, Fatih'te ise İkbal Uzuner'i öldürdükten sonra Edirnekapı'daki surlardan atlayarak intihar etti.

Incel Nedir? Semih Çelik'in Incel Gruplarla Mesajlaşmaları Ortaya Çıktı! Cinayeti Nasıl Tasarladı?

Milliyet2in haberine göre İstanbul’da cuma günü kendisi gibi 19 yaşında olan Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i öldürdükten sonra intihar eden Semih Çelik isimli caniyle ilgili araştırmalar sürüyor. Katilin telefonunda yapılan incelemede, bir mesajlaşma uygulaması üzerinden üyesi olduğu bir grupta “incel” olarak isimlendirilen kişilerle iletişimde olduğu ortaya çıktı. İngilizce “involuntary celibacy” (istemsiz bekâr) tamlamasının kısaltılmışı olan “incel”, kadınlara ve yaşadıkları topluma düşman, şiddet yanlısı kişileri ifade ediyor.

Semih Çelik’in işlediği cinayetlerden bir gün sonra internette yayılan ve bu görüşlere sahip kişilerin yer aldığı bir mesajlaşma uygulamasındaki gruptan alındığı belirlenen “destekleyici”, “övücü” paylaşımlar üzerine polis, yurt genelinde büyük takip başlattı.

Incel Nedir? Semih Çelik'in Incel Gruplarla Mesajlaşmaları Ortaya Çıktı! Cinayeti Nasıl Tasarladı?

81 İl Emniyet Müdürlüğü’nün Siber devriye ekiplerince 7/24 usulüyle internet üzerinden yürütülen takip ve izleme çalışmalarında, “incel” akımı başta olmak üzere, cinsel ya da şiddet ve ırkçılık içerikli yayın ve paylaşım yapan hesap ve siteler gözlem altına alınmaya başlandı. Emniyet güçlerinin, ağustos ayında Eskişehir’de “aşırı sağcı” semboller kullanan bir saldırgan tarafından gerçekleştirilen bıçaklı saldırıya da sahip çıkan yapı üzerindeki çalışmalarının operasyon ve gözaltılara dönüşmesi bekleniyor.

INCEL NEDİR?

Incel İngilizce istemsiz bekârlar anlamına gelen "involuntary celibate" kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş, kendileri istemelerine rağmen romantik veya cinsel partner bulamamaları ile tanımlayan bir internet alt kültürünün üyelerini tanımlar.

Incel forumlarında yürütülen tartışmalar genellikle içerleme, kadın düşmanlığı, mizantropi, kendine acıma, kendinden nefret etme, ırkçılık ve cinsel olarak aktif insanlara karşı şiddetin onaylanması ile karakterize edilir. Amerikalı kâr amacı gütmeyen Southern Poverty Law Center kuruluşu altkültürü, "çevrimiçi ataerkil ekosistemin bir parçası" olarak nitelendirmiş ve nefret grupları listesine dahil etmiştir.

Altkültürün toplam büyüklüğüne ilişkin tahminler büyük ölçüde değişmektedir. Inceller çoğunlukla erkek ve heteroseksüel olarak kabul edilir, ancak kaynaklar grubun etnik yapısı konusunda aynı fikirde değildir.

Bakmadan Geçme