İngiliz Bilim insanları uzayda dev iki yapı keşfetti

İngiliz bilim insanları, uzayda devasa, halka şeklinde bir yapı keşfettiklerini duyurdu. Dev yapı, 'Büyük Halka' olarak adlandırıldı.

İngiliz bilim insanları  devasa iki yapı keşfetti

İngiliz bilim insanları evrenin oluşumu ve gelişimi hakkındaki anlayışı yeniden şekillendirebilecek önemli bir keşfe imza attı. Uzayda "Büyük Halka" ve "Dev Yay" olarak isimlendirilen devasa iki yapı keşfedildi. Bilim adamlarının açıklamalarına göre, Büyük Halka, Dünya'dan 9.2 milyar ışık yılı uzakta bulunuyor. Çapı yaklaşık 1.3 milyar ışık yılı, çevresi ise yaklaşık dört milyar ışık yılı. Eğer dışarı çıkıp onu doğrudan görebilseydik, Büyük Halka'nın çapını kaplamak için yaklaşık 15 dolunay gerekirdi.Dev Yay ise Büyük Halka'dan yaklaşık üç kat daha büyük. Çapı yaklaşık 3.9 milyar ışık yılı, çevresi ise yaklaşık 15 milyar ışık yılı.

İki yapı da Çoban Boötes takımyıldızının yakınında bulunuyor. Bu da, evrenin şimdiki yaşının yalnızca yarısı kadar olduğu aynı kozmik zamanda var oldukları anlamına geliyor.

Bilim insanlarına göre mümkün değil


Bilim insanları, mevcut kozmolojik teorilere göre bu ölçekte yapıların mümkün olmadığını düşüyor. Kozmolojik ilke, evrenin görebildiğimiz kısmının, evrenin geri kalanının nasıl olmasını beklediğimizin adil bir örneği olarak görüldüğünü varsayar. Evrene büyük ölçekte baktığımızda maddenin uzayda her yere eşit şekilde dağılmasını bekleriz, dolayısıyla belli bir boyutun üzerinde gözle görülür düzensizliklerin olmaması gerekir.

Ancak, Büyük Halka ve Dev Yay, bu teorileri çürütecek kadar büyük. Bu iki dev yapı, evrenin oluşumu ve gelişimi hakkındaki anlayışımızı yeniden şekillendirebilir.

Büyük Halka ve DevYay nasıl oluştu


Bilim insanları, Büyük Halka ve Dev Yay'ın oluşumunu açıklamak için birkaç farklı teori geliştirdi.

Bir teoriye göre, bu yapılar, evrenin erken dönemlerinde meydana gelen büyük bir çarpışma sonucu oluşmuş olabilir. Bu çarpışma, maddenin büyük miktarda birikmesine ve bu devasa yapıların oluşmasına neden olmuş olabilir.Bir başka teoriye göre ise, bu yapılar, galaksilerin sürekli olarak çarpışması ve birleşmesi sonucu oluşmuş olabilir. Bu çarpışma ve birleşmeler, maddenin zamanla toplanması ve bu devasa yapıların oluşmasına neden olmuş olabilir.

Evrenin oluşumu ile ilgili bildiklerinizi unutun


Bilim insanları, Büyük Halka ve Dev Yay'ın oluşumunu tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuyor. Bilim insanlarına göre, bu iki dev yapı, evrenin oluşumu ve gelişimi hakkındaki anlayışımızı yeniden şekillendirebilecek önemli bir keşif.

Bakmadan Geçme