• Haberler
  • Dünya
  • İngiltere'de 14 Yıllık Muhafazakar Parti İktidar Sona Erdi! Seçim Sonrasında Neler Olacak?

İngiltere'de 14 Yıllık Muhafazakar Parti İktidar Sona Erdi! Seçim Sonrasında Neler Olacak?

İngiltere'de İşçi Partisi 14 yıl sonra parlamentoda çoğunluğu elde etti. Keir Starmer'ın ülkenin yeni başbakanı olması bekleniyor.

Rishi Sunak, sabah saat 04.40 civarında, "İşçi Partisi bu genel seçimi kazandı ve ben de kendisini tebrik etmek için Keir Starmer'ı aradım" diyerek, seçimi kaybettiğini kabul etti.

Merkez-sol bir parti olan İşçi Partisi, Muhafazakar Parti'nin 14 yıllık iktidarı sonlandı.

Avam Kamarası'nda çoğunluk için 326 oy şartı bulunuyordu.

Seçim sonuçlarına ilişkin analiz, İşçi Partisi'nin 410 civarında sandalye kazanacağı görülüyor.

Muhafazakar Parti ise aynı tahmine göre 144 sandalyede alacak.

Eski başsavcı ve insan hakları avukatı Sir Keir, partisinin değişim getireceğine söz vererek, "Artık bunu gerçekleştirme zamanımız geldi" ifadelerini kullandı.

Koltuğunu kaybeden eski Muhafazakar Parti bakanı Robert Buckland, bunu Sunak'ın partisi için "seçim kıyameti " olarak değerlendirdi.

İŞÇİ ZAFERİ

İngiltere Avam Kamarası'nda 650 milletvekili veya parlamento üyesi bulunuyor. Bunların her biri ülkenin bir yerindeki bireysel bir seçim bölgesini temsil ediyor.

BBC'nin son tahminine göre İşçi Partisi 410, Muhafazakarlar 144 ve merkezci Liberal Demokratlar 58 sandalye alacak.

İngiltere'de 14 Yıllık Muhafazakar Parti İktidar Sona Erdi! Seçim Sonrasında Neler Olacak?

Bu arada, Brexit Partisi'nin halefi olan Reform Partisi'nin sandalye sayısı başlangıçta öngörülen 13'ten dörde geriledi.

İşçi Partisi'nin Avam Kamarası'nda 170 sandalyelik çoğunluk elde edeceği yönündeki son tahmin çok büyük bir rakam olsa da, bu yine de Tony Blair yönetimindeki partinin 1997 seçimlerinde elde ettiği 179 sandalyelik çoğunluğa sağlayamayacak.

BİR GÜNDE YENİ BAŞBAKAN

İngiliz siyaseti hızlı ilerleme kaydediyor. Seçim sonuçları ile yeni başbakanın göreve başlaması arasında çok az zaman geçiyor.

Rishi Sunak, 24 saat içinde İngiltere'nin başbakanlık ofisi olan 10 Downing Sokağı'ndan taşınacak ve Sir Keir Starmer da hemen ardından göreve başlayacak.

Bu süreçte Sunak istifasını Kral'a sunacak ve Sir Keir, normalde Buckingham Sarayı'nda gerçekleşen bir toplantıda yeni hükümeti kurmak üzere hükümdar tarafından resmen davet edilecek.

KEIR STARMER KİMDİR?

Siyasete yeni girmiş sayılan Sir Keir, mesleki hayatına 1990'lı yıllarda avukat olarak başladı ve 2008 yılında İngiltere ve Galler'deki en kıdemli ceza savcısı olan kamu savcılığı direktörlüğüne atandı.

İlk olarak 2015 yılında Kuzey Londra'daki Holborn ve St Pancras seçim bölgesinden seçildi ve partinin 2019'daki başarısız genel seçimlerinin ardından İşçi Partisi'nin liderliğini devraldı ve Jeremy Corbyn'in sol görüşlü liderliğinden sonra "yeni bir dönem" başlatma sözü verdi.

Sir Keir, Perşembe günü aynı seçim bölgesinde yeniden seçildi ve zafer konuşmasında insanların "değişime hazır" olduğunu ve "performans siyasetine son vereceğini" belirtti.

Bakmadan Geçme