• Haberler
  • Dünya
  • İran'da Seçim İkinci Tura Kaldı, Sandıkları Taşıyan Araca Saldırı Düzenlendi

İran'da Seçim İkinci Tura Kaldı, Sandıkları Taşıyan Araca Saldırı Düzenlendi

İran'daki cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan hiçbiri yüzde 50'yi geçemeyince en çok oy alan reformist Pezeşkiyan ile muhafazakar Said Celili, ikinci tur seçimine kaldı.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, gece yarısı sandıkların açılmasından bu yana 19 milyon 69 bin 713 oyun sayıldığını bildirdi.

Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması şartı bulunuyor.

İlk turda yüzde 50+1'in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı seçilecek.

SANDIKLARI TAŞIYAN ARACA SALDIRI

İran’ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinin Rask kentinde, cumhurbaşkanlığı seçiminde oy sandıklarını taşıyan araca yapılan silahlı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti.

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı’na göre, oy verme işleminin bittikten sonra sandıkları alarak Rask’tan Cekigur kentine giden araca silahlı saldırı gerçekleştirildi. Olayda 2 görevli hayatını kaybetti, bazı sandık görevlileri yaralandı.

İran'da 28 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinde oy verme işlemi saat 24.00'e kadar sürdü ve bu saatten sonra sadece seçim merkezlerine girebilmiş kişiler oy kullanmayı sürdürmüştü.

Daha sonra sayımı yapılan oylar, şehirlerdeki seçim kurullarına götürülmüştü.

Bakmadan Geçme