• Haberler
  • Dünya
  • İran ile İsrail Savaşırsa Ne Olur? Kim Daha Güçlü?

İran ile İsrail Savaşırsa Ne Olur? Kim Daha Güçlü?

Gazze'de İsrail'in katliamı sürerken olayın yansımaları artarak devam ediyor. Dün Lübnan'ın başkentine saldırı düzenleyen İsrail'in bugün İran'da yaşanan bombalı saldırıda da fail olduğu iddialar arasında. Olay hakkında açıklama yapan İran yönetimi faillerin cezasız kalmayacağını söyledi. Peki İran'ın İsrail'e savaş ilan etmesi durumunda neler yaşanır? Hangi ülkenin ordusu daha güçlü? Kim hangi tarafta yer alır?

İran devlet televizyonu, Kirman eyaletinde Kasım Süleymani'nin mezarının yakınlarında meydana gelen patlamada en az 103 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İran resmi ajansı IRNA’ya göre, Devrim Muhafızları Ordusu, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak 2020’de ABD’nin Bağdat’taki saldırısında öldürülmesinin 4. yıl dönümü anmalarının yapıldığı yolda patlama meydana geldi.

İRAN'DAN AÇIKLAMA!

 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Kirman şehrinde 103 kişinin öldüğü, 141 kişinin yaralandığı terör saldırısı sonrası çarpıcı bir açıklamalarda bulundu.

Terör saldırısını "insanlık dışı" olarak niteleyen Reisi, "Kuşkusuz, bu korkak eylemin kara kalpli failleri ve liderleri, güvenlik ve kolluk kuvvetleri tarafından en kısa zamanda tespit edilecek ve bu menfur eylemden dolayı cezalandırılacaktır." dedi.

İRAN - İSRAİL İLE SAVAŞIRSA NE OLUR?

Gazze olaylarının ilk başladığı günlerde İran İsrail'e sert tavrı ile dikkat çekmişti. Ancak daha sonraki günlerde daha sakin duran İran'ın Hamas'a gizliden gizliye destek verdiği iddia edildi.

Bugün yaşanan olaydan sonra İran'ın İsrail'i suçlayabileceği ve olayların arkasından bir Ortadoğu savaşı yaşanabileceği İran ile İsrail'in bu savaşlarda başı çeken taraflar olacağı tartışılıyor. Peki İran'ın askeri gücü ne kadar? İsrail'in ne kadar? Hangi ülke İran'ın ardında yer alır? Hangi ülke İsrail'i destekler?

İRAN ASKERİ GÜCÜ:

İran Silahlı Kuvvetleri'nin 534.000 aktif ve 400.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 13.büyük güçtür. Ortadoğu askerî güçler sıralamasında ise 3.sırada bulunmaktadır.

Silahlı kuvvetlerin tüm güçleri Genel Karargâh komutası altındadır. Silahlı kuvvetlerin, lojistik finansman planlamasından Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Bakanlığı sorumludur ki bakanlık askerî operasyon komutası ile ilgili değildir.

İran Kara Kuvvetleri Envanteri

Tanklar    1.650
Zırhlı Savaş Araçları    2.215
Kundağı Motorlu Silahlar    440
Çekili Topçular    2.188
Çoklu Roketatarlar    1.533
İran Hava Kuvvetleri Envanteri    Sayısı
Toplam Uçaklar    505
Av-Önleme Uçakları    150
Saldırı Uçakları    158
Nakliye Uçakları    192
Eğitim Uçakları    101
Helikopterler    145
Saldırı Helikopterleri    12
İnsansız Hava Araçları    55
İran Hava Savunma Kuvvetleri Envanteri    Sayısı
HAWK Füze Bataryası    15
SA-2 Füze Sistemi    12
SA-5 Füze Sistemi    4
Raiper Füze Rampası    30
RBS-70 Füze Rampası    50
Tigercat Füze Rampası    15
İran Deniz Kuvvetleri Envanteri    Sayısı
Toplam Donanma Gücü    398
Uçak Gemisi    0
Fırkateyn    6
Destroyer    5
Korvert    3
Denizaltı    33
Sahil Güvenlik Botu    230
Mayın Gemileri    10

İSRAİL ASKERİ GÜCÜ!

İsrail Ordusu, Orta Doğu'nun en güçlü silahlı güçlerinden biridir. Tam seferberlik halinde, 631.000 kişilik bir kuvvete sahiptir. Bu kuvvetin yaklaşık 186.000'i aktif asker, 445.000'i yedek askerdir.

Tanklar: İsrail Ordusu, 3.930 tanka sahiptir. Bunların 1.400'ü İsrail yapımı Merkava tanklarıdır.

Uçaklar: İsrail Hava Kuvvetleri, 400'den fazla savaş uçağına sahiptir. Bunların 280'i F-35 savaş uçaklarıdır.

Gemiler: İsrail Donanması, 60'tan fazla gemiye sahiptir. Bunların 4'ü denizaltı, 4'ü fırkateyndir.

İsrail Ordusu, hava, kara ve deniz kuvvetlerinden oluşur. Hava Kuvvetleri, İsrail'in hava savunmasını sağlar ve saldırılar düzenler. Kara Kuvvetleri, İsrail topraklarını korur ve düşman topraklarına saldırır. Donanma, İsrail'in kıyılarını korur ve deniz ticaretini güvence altına alır.

HANGİ DEVLETLER İRAN'IN ARKASINDA YER ALIR:

RUSYA

ÇİN

KUZEY KORE

LÜBNAN

HANGİ ÜLKELER İSRAİL'İN ARKASINDA YER ALIR:

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

İNGİLTERE

AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ ÜLKELER

GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ

Bakmadan Geçme