İran'ın Askeri Gücü Ne?

İsrail'in Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi İran'da füzeyle şehit etmesinden sonra İran-İsrail savaşı mı çıkıyor? İran'ın askeri gücü ne? İran - İsrail savaşını kim kazanır? gibi sorular merak konusu..

7 Ekimde Hamas'ın İsrail'e başlattığı savaş sonrasında İsrail 7 ekimden beri Gazze'de bir çok sivili şehit ederken her geçen gün topraklarını da genişletiyor. 

Pezeşkiyan, Cumhurbaşkanı oldu

İsrail - Filistin savaşı sürerken İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile beraberindekilerin düşen helikopterde hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı yerine Mesud Pezeşkiyan seçilerek Cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın İran'ın başkenti Tahran'da yapılan yemin törenine bir çok ülkenin dışişleri bakanı ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye de katılmıştı.

Haniye Tahran'da şehit oldu

Törenin ardından kaldığı yere geçen Haniye, 31 temmuz gecesi kaldığı binanın İsrail tarafından atılan füzeyle vurulması sonucu suikaste kurban giderek şehit olmuştu.

Bunun karşılığında İran, İsrail'i tehdit edip her an vurabiliriz mesajı veriyordu. Bir kaç gündür İran resmi kanalları ve İran ordusu tarafından marşlar çalınıyor ve videolar yayınlanıyordu. Peki İran, İsrail'i yenebilir mi?

İran'ın askeri gücü ne?

İran'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. İran Ordusu, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve İran Kolluk Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.
 

İran Kara Kuvvetleri Envanteri Sayısı
Tanklar 1.650
Zırhlı Savaş Araçları 2.215
Kundağı Motorlu Silahlar 440
Çekili Topçular 2.188
Çoklu Roketatarlar 1.533
İran Hava Kuvvetleri Envanteri Sayısı
Toplam Uçaklar 505
Av-Önleme Uçakları 150
Saldırı Uçakları 158
Nakliye Uçakları 192
Eğitim Uçakları 101
Helikopterler 145
Saldırı Helikopterleri 12
İnsansız Hava Araçları 55
İran Hava Savunma Kuvvetleri Envanteri Sayısı
HAWK Füze Bataryası 15
SA-2 Füze Sistemi 12
SA-5 Füze Sistemi 4
Raiper Füze Rampası 30
RBS-70 Füze Rampası 50
Tigercat Füze Rampası 15
İran Deniz Kuvvetleri Envanteri Sayısı
Toplam Donanma Gücü 398
Uçak Gemisi 0
Fırkateyn 6
Destroyer 5
Korvert 3
Denizaltı 33
Sahil Güvenlik Botu 230
Mayın Gemileri 10
MUHABİR

Bakmadan Geçme