• Haberler
  • Dünya
  • İran Neden Pakistan'ı Vuruyor? İran ile Pakistan Savaş Halinde mi?

İran Neden Pakistan'ı Vuruyor? İran ile Pakistan Savaş Halinde mi?

İran ile Pakistan sınırlarında yaşayan Belucistan Kurtuluş Ordusu'na ait kamplar İran tarafından vuruldu. Belucistan Kurtuluş Ordusu İran ve Pakistan sınırları içinde yaşayan ancak iki devlete de bağlılığı olmayan bir grup olarak biliniyor. İran'ın Pakistan ile herhangi bir savaşı bulunmuyor.

İran Pakistan'da bulunan Belucistan Kurtuluş Ordusu kamplarını vurduğunu duyurdu. İran'ın vurduğu örgütün İran ve Pakistan'ı bölüp bağımsız bir Belucistan ülkesi kurmak olduğu biliniyor.

İran, Pakistan'daki Belucistan Kurtuluş Ordusu milislerinin kamplarını geniş çaplı füze saldırısı ile vurduğunu duyurdu.

Belucistan Çatışması

Belucistan Çatışması, İran’ın güneydoğusu ve Pakistan’ın batısında yer alan oldukça büyük bir toprak parçası olan Belucistan bölgesinin kurtarılması için 1948 yılından beri devam eden çatışmalardır. Pakistan bu ayrılıkçı harekete çok sert müdahale etmektedir. Çünkü Belucistan'ın Pakistan bölgesi Pakistan'ın %44'nü oluşturmaktadır. Direnişçi hareket hükûmetin bu sert müdahalelerine karşı koyabilmek için ağırlıklı olarak bölgede bulunan dağlarda çatışır. Çünkü Beluci halkı Pakistan'ın sadece %5'ini oluşturmakta ve militan sayıları bu yüzden düşüktür. Ama buna rağmen az olan nüfusa karşı Pakistan hükûmeti, 2003 yılında başlayarak hareketi yıldırmak için sürgün gibi yöntemler uyguladı. Ancak pek başarılı olunamadı.

Bakmadan Geçme