İsrail'e Bir Şok da Belçika'dan

Gazze'de tüm dünyanın gözü önünde soykırım uygulayan İsrail'e uluslararası alanda tepkiler devam ediyor. Dünyanın bir çok ülkesinde vatandaşlar İsrail aleyhine eylemlerde bulunurken artık siyasiler ve devletler de İsrail'in zulmüne karşı seslerini yükseltmeye başladı.İsrail, dünya kamuoyunda giderek yalnızlaşmaya başlıyor.

Belçika'dan Soykırım Davasına Destek

Belçika başbakan yardımcısı, İsrail aleyhine açılan soykırım davasını desteklediklerini açıkladı.Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter, İsrail aleyhine açılan soykırım davasını desteklediklerini açıkladı.Ülkesinin İsrail'in Gazze'deki soykırım tehdidine karşı sessiz kalamayacağını belirten De Sutter, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'i soykırımla suçlayarak açtığı davaya destek verilmesi çağrısında bulundu.


İktidar koalisyonunda Flaman Yeşiller Partisinin temsilcisi olan De Sutter, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Belçika, Gazze'deki insanların sonsuz çilesini sadece kenarda izleyemez. Soykırım tehdidine karşı harekete geçmeliyiz. Belçika'nın, Güney Afrika'nın liderliğini takip ederek Uluslararası Adalet Divanı'nda eyleme geçmesini istiyorum. Belçika hükümetine bu öneride bulunacağım." ifadelerine yer verdi.

İnsanlık Dışı

De Sutter, daha önce yaptığı açıklamada, "İsrail'e boykot zamanı gelmiştir. Yağmur gibi bomba atılması insanlık dışıdır. İsrail'in ateşkese yönelik uluslararası çağrıları umursamadığı gayet açıktır." değerlendirmesinde bulunmuştu.


"Gazze'de her gün çocuklar ölürken başımızı başka tarafa çeviremeyiz." ifadesini kullanan De Sutter, Belçika hükümetinin İsrail'e karşı ticari yaptırımlar uygulaması çağrısında bulunmuştu.
De Sutter, aynı zamanda İsrail'in hastane ve mülteci kamplarını bombalamasının da soruşturulması gerektiğini, bunların savaş suçu teşkil ettiğini ve asla kabul edilemeyeceğine dikkat çekmişti.
Güney Afrika Cumhuriyeti 29 Aralık 2023'te, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de işlediği fiillerle 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açarak İsrail için ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti.
Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı "soykırım" davasının duruşması 11-12 Ocak'ta yapılacak.

Bakmadan Geçme