İsrail'e Bir Şok da Belçika'dan!

Belçika'daki Brüksel Özgür Üniversitesi (ULB) Akademik Konseyi 'çoğunluk kararıyla' İsrail üniversiteleriyle kurumsal araştırma anlaşmalarını ve projeleri askıya aldı.

Gazze'de her gün yeni bir katliam gerçekleştiren İsrail'e yönelik tepkiler artarak devam ediyor. Hiçbir uyarı ve uluslararası hukuk kurallarını dinlemeyen İsrail, dünyada giderek yalnızlaşıyor. Destekçilerini bir bir kaybeden Netanyahu ve İsrail devletine bir şok da Belçika'dan geldi.

Belçika'da üniversite öğrencileri tarafından başlatılan eylemler ilk başarısına elde etti. Brüksel Özgür Üniversitesi (ULB) Akademik Konseyi, "çoğunluk kararıyla" İsrail üniversiteleriyle kurumsal araştırma anlaşmalarını ve projeleri askıya aldı.

Konsey, İsrail üniversiteleriyle ortaklığın askıya alınması kararının, üniversite yetkililerinin "Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) 24 Mayıs 2024 tarihli kararı lehine açık bir taahhütte bulunmasına" kadar sürdürüleceğini bildirdi.
Yaklaşık yüz öğrenci 7 Mayıs'tan bu yana ULB’nin Solbosch Kampüsü’ndeki bir binayı işgal ederken, öğrencilerin taleplerinin başında İsrail Teknoloji Üniversitesi ile "askeri teknolojilerin geliştirilmesine yönelik" işbirliği yer alıyordu.

Öğrenciler, ayrıca Kudüs İbrani Üniversitesi ve Weizmann Bilim Enstitüsü ile yapılan işbirlikleri de "sömürgecilik yapılarının doğrudan güçlendirilmesi" olarak nitelendiriyor ve ilişkilerin kesilmesini istiyordu.

Konsey tarafından alınan kararda, "Üniversite, İsrailli rehineler koşulsuz serbest bırakılmadıkça Filistin üniversiteleriyle anlaşma yapmayacağını da taahhüt ediyor" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca ULB tarafından yapılan açıklamada, "Akademik Konseyin kararı, İsrail ve Filistin üniversitelerinden araştırmacılarla bireysel akademik ve bilimsel işbirliklerini bir sonraki duyuruya kadar hiçbir şekilde engellemez" denildi.

Bakmadan Geçme