• Haberler
  • Dünya
  • İsrail İnsani Yardım Çalışmalarına 8 Defa Saldırı Düzenledi

İsrail İnsani Yardım Çalışmalarına 8 Defa Saldırı Düzenledi

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Gazze Şeridi'nde insani yardım çalışanlarının konvoylarına ve binalarına 8 ayrı saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki yardım çalışanlarına yönelik saldırılarını ele aldığı raporunu yayımladı.

31 YARDIM GÖREVLİSİ ÖLDÜ

Raporda, İsrail 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze’deki yardım çalışanlarının konvoylarına ve tesislerine en az 8 saldırı düzenledi. En az 31 yardım görevlisinin ve beraberindekilerin ölümüne ya da yaralanmasına yol açan saldırılar öncesinde hiçbir yardım kuruluşuna önceden uyarıda bulunmadı” ifadeleri kullanıldı.

İNGİLİZ YAPIMI PARÇALAR KULLANILIYOR

Raporda, “18 Ocak’ta iki yardım kuruluşuna ait ortak bir misafirhanede kalan 3 kişinin yaralandığı saldırı, kuruluşlardan birine ve bölgeyi ziyaret eden BM müfettişlerinin hazırladığı rapora göre büyük ihtimalle ABD yapımı bir mühimmatla gerçekleştirildi. Yardım kuruluşlarından biri olan Filistinliler için Tıbbi Yardım (MAP), BM müfettişlerinin bombanın bir F-16 uçağı tarafından atıldığı sonucuna vardıklarını söyledi. F-16 uçaklarında İngiliz yapımı parçalar kullanıldığı belirtiliyor” denildi.

HATA OLMAKTAN ÇOK UZAK

Raporda, “İsrail'in 1 Nisan'da World Central Kitchen (WCK) konvoyuna düzenlediği ve 7 yardım çalışanının ölümüne yol açan saldırısı, münferit bir ‘hata’ olmaktan çok uzak. İsrailli yetkililerin uygun şekilde bilgilendirilmesine rağmen bu tür saldırılar, İsrail'in uluslararası insancıl hukuka uyma konusundaki kararlılığı ve kapasitesi hakkında ciddi soruları gündeme getiriyor” denildi.

ASLA BÖYLR BİR DURUM YAŞANMAMLIDIR

HRW Direktör Yardımcısı Belkis Wille, “İsrail'in 7 World Central Kitchen (WCK) yardım görevlisini öldürmesi şok ediciydi ve uluslararası hukuka göre asla yaşanmamalıydı. İsrail'in müttefikleri, yardım çalışanlarının ölümüne neden olan bu saldırıların defalarca gerçekleştiğini ve buna bir son verilmesi gerektiğini anlamalılar” ifadelerini kullandı.

Raporda ayrıca Filistinli sivillere yönelik suçlar işlendiği de vurgulanarak, “ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere İsrail'in müttefikleri, Filistinli sivillere karşı savaş hukuku ihlalleri devam ettiği sürece İsrail'e askeri yardımı ve silah satışlarını askıya almalıdır. İsrail hükümetine silah sağlamaya devam eden hükümetler, savaş suçlarına ortak olma riskiyle karşı karşıyadır” denildi.

Bakmadan Geçme